fbpx

Brezilya’da seçim ikinci tura kaldı: Solcu lider yüzde 48 oy aldı, Bolsonaro yüzde 43

Paylaş

Brezilya’da dün (2 Ekim) yapılan seçimde, Bolsonaro daha önce yapılan birçok anket tahmininden yüksek oy alarak rakibi Lula’nın ilk turda seçimi kazanmasını engelledi. Oyların yüzde 99’unun sayıldığı seçimde birinci çıkan Lula, yüzde 48,43 alırken rakibi Bolsonaro yüzde 43,20 oy aldı. Devlet başkanlığı için yarışan eski Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ve Brezilya’nın şu anki aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ikinci turda yarışacak. Seçime katılan diğer adaylardan Simon Tebet yüzde 4,16, Ciro Gomes ise yüzde 3,04’te kaldı.

Lula, seçim sonuçlarını bir zafer olarak tanımlarken geri dönüşü için iyi bir sonuç aldığını söyledi. Seçim sonuçları için oldukça iyimser olan Lula, bu sonuçların zaferi için “sadece bir gecikme” olduğunu vurguladı. Bolsonaro ise kendisini rakibinden en az yüzde 10 puan geride gösteren anket şirketlerine tepki göstererek bu sonucu kendisi için bir zafer olarak nitelendirdi.

İkinci tur ne zaman gerçekleşecek?

Adayların seçim kampanyalarını düzenlemeleri ve seçmenlerin ikinci turda kime oy vereceğini düşünmeleri için yaklaşık dört haftaları var. Son 24 yıldır devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci tura kaldığı Brezilya’da son genel seçimin ikinci turu 30 Ekim’de gerçekleşecek.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Lula, gazetecilere “Seçim kampanyası yarın başlıyor. Üzgünüm ancak siz gazetecilerin biraz daha çalışmanız gerekecek” dedi.

Kaynak: BBC, Medyascope