fbpx

Silah tekellerinden rekor kâr

Paylaş

Savaşın başlamasından bu yana dünya borsasında yer alan 16 silah tekelinin 13’ü kârını ikiye katladı. Liste başını ise Avrupa’lı tekeller çekiyor. Rheinmetall’den sonra kârlarını yüzde 36 oranında arttırarak en yüksek seviyeye çeken, İtalyan silah tekeli Leonardo oldu. Leonardo Group’u kârını yüzde 36 oranında arttıran Fransız silah tekeli Thales Group ve yüzde 24 kâr oranı ile İsrail’li Elbit Systems takip ediyorlar.

Almaya’nın en büyük silah tekeli Rheinmetall ise, kârını daha yılın ilk çeyreğinde, geçen yıla oranla yüzde 8 oranında arttırarak 92 milyon euroya (net 61 milyon euro) çıkardı ve daha yüzde 10-15 dolayında artş bekliyor. Rheinmetall şefi Armin Papperger, bu kârların garantörünün, Bundeswehr için savunma amaçlı 100 milyar euroluk özel bir fon oluşturan hükümet olduğunu da söylüyor. Aynı şekilde Fransa hükümeti savunma harcamalarını 40-60 milyar euroya, İtalya hükümeti de ek olarak 9 milyar euroya çıkardıklarını duyurmuşlardı.

Rheinmetall’i bir adım geriden takip eden Heckler & Koch da yılın ilk çeyreğinde kârını ikiye katladı ve yüzde 22,2 oranında arttırarak 77,5 milyon euroya çıkardı. Dünya borsasına hakim olan ABD’li 5 silah tekeli, Lockheed Martin, Raytheon ve diğerlerinin kârları savaşın başlamasından bu yana Avrupalı silah tekellerine oranla yüzde 8 ile19 oranında daha düşük. Bunun nedeni, ABD’nin savunma harcamalarında yeni bir artışın olmaması ve şirketlerin şu anda öncelikle Ukrayna’ya silah tedarik ederek ek para kazanıyor olması. 

Kaynak: Yeni Hayat