fbpx

Myanmar’da 4 muhalif idam edildi

Paylaş

Myanmar’daki askeri cunta “terör faaliyetlerinin” gerçekleştirilmesine yardımcı olmakla suçladığı 4 demokrasi aktivistini idam ettiğini açıkladı. Ülkede on yıllardan sonra ilik defa uygulanan idam cezası hem yurt içinde hem de uluslararası arenada tepkilere neden oldu.

Kapalı yürütülen davalarla ocak ve nisan aylarında ölüm cezasına çarptırılan 4 kişi darbeyle yönetimi ele geçiren cuntaya karşı mücadele eden silahlı milislere yardım etmekle suçlanıyordu.

Askeri yönetimin yasadışı ilan ettiği ülkenin gölge yönetimi Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) idamları kınayarak uluslararası toplumdan cuntaya karşı harekete geçmesini istedi.

Eski milletvekili ve hip-hop sanatçısı Phyo Zeya Thaw, yazar ve aktivist Kyaw Min Yu’nun yanı sıra Hşa Myo Aung ve Aung Thura Zaw idam edilen isimler oldu. 

41 yaşındaki Phyo Zeya Thaw, Myanmar’ın eski lideri Aung San Suu Çii’nin yakın destekçilerinden biriydi.about:blank

Birleşmiş Miller’in Myanmar insan hakları özel raportörü Tom Andrews yaptığı yazılı açıklamada “Cuntanın Myanmar yurtseverleri ve insan hakları savunucularını idam etmesi haberi karşısında öfkelendim ve yıkıldım,” ifadelerini kullandı.

Phyo Zeyar Thaw’un eşi Thazin Nyunt Aung kocasının idamı ile ilgili bilgilendirilmediğini söyledi.

Reuters’e konuşan bir kaynak aktivistlerin ailelerinin tutuklu bulundukları sömürge döneminden kalma Insein hapishanesine cuma günü gittiklerini ama sadece bir yakının telekonferans yoluyla konuşmasına izin verildiğini aktardı.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN’ın dönem başkanlığını yürüten Kamboçya Başbakanı Hun Sen haziran ayında yaptığı bir açıklamada askeri cuntanın idam cezalarını uygulamaması çağrısında bulunmuştu.

Myanmar yönetimi ise bunun içişlerine müdahale olarak niteleyerek tepki göstermişti.

Kaynak: EuroNews Türkçe