fbpx

Bahamalar’da 17 mülteci hayatını kaybetti

Paylaş

Bahamalar Başbakanı Philip Davis, Bahamalar açıklarında “insan kaçakçılığı olduğundan şüphelenilen bir operasyon” sırasında bir teknenin battığını ve 17 Haitili mültecinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bahamalar Kraliyet Polis Gücü ve Bahamalar Kraliyet Savunma Gücü, New Providence bölgesinin 7 mil açığındaki olayla ilgili ihbarların üzerine olay yerine intikal etti. Olay yerinde 15 kadın, bir erkek ve bir çocuğun yaşamını yitirdiği tespit edildi.

Davis, 25 kişinin kurtarılıp muayene için sağlık yetkililerine teslim edildiğini, fakat yaşanan olayda kayıpların da olduğunun değerlendirildiğini söyledi.

CNN International’ın haberine göre, “ilk incelemeler, çift motorlu bir sürat teknesinin West Bay Street’teki bir rıhtımdan gece 1 sularında ayrıldığını ve teknede yaklaşık 60 kişinin olduğuna işaret ediyor.”

Bahamalar Başbakanı Philip Davis, düzenlediği basın toplantısında, mültecilerin sürat teknesiyle ABD’nin Miami kentine götürülmeye çalışıldığını ve denizin son derece dalgalı olduğunu söyledi.

Bahama makamları, insan kaçakçılarıyla işbirliği içinde oldukları düşünülen iki şüphelinin yakalandığını kaydetti.

Haiti hakkında

Karayip ülkesi Haiti, son yıllarda artan şiddet olayları ve siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıya. Eski Devlet Başkanı Jovenel Moïse’in Temmuz 2021’de öldürülmesinin ardından halefi Ariel Henry güvenlik durumunu geliştireceğini vaat etse de kaçırılma vakaları ve çete şiddeti devam ediyor.

Ağustos 2021’de binlerce kişinin hayatını kaybettiği 7,2 depremin hayat koşullarını daha da zorlaştırdığı ülkede, Moïse’in suikaste uğraması sonucu şiddet olayları da büyük bir artış gösterdi.

Güvenlik durumu ve siyasi krizlerin yanı sıra Haitili yurttaşlar yüksek enflasyon ve gıda güvensizliğinden de muzdarip.

Dünya Gıda Programı’nın (WFP) konuyla ilgili tahminlerine göre, Haiti’deki 1,3 milyon kişi “şiddetli açlık riski” ile karşı karşıya.

BBC’nin Haiti İnsan Hakları Analiz ve Araştırma Merkezi verilerinden aktardığına göre geçen yıl 81 farklı ülkeden 1200’den fazla kişi kaçırılmıştı. Kuruluşa göre bu kişiler arasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada’dan 17 Hristiyan misyoner de vardı.

400 Mawozo, kaçırılan misyonerlerin her biri için bir milyon dolar talep etmiş, misyonerler dört ay sonra serbest bırakılmıştı. Fakat bu kişiler için fidye ödenip ödenmediği açıklanmamıştı.

Kaynak: bianet