fbpx

Pound son iki yılın en düşük seviyesine inerken Euro dolar ile pariteye yaklaştı

Paylaş

Yatırımcılar enerji krizinin bölge ekonomisini resesyona sürükleyeceğinden korkarken, Euro dolar ile paritenin eşiğine geldi.

Rusya’dan Avrupa’ya doğal gaz taşıyan Kuzey Akım 1 boru hattının bakım için planlı olarak kapatılmasının kalıcı hale getirilebileceği endişesiyle tek para birimi Salı sabahı 1.0003 dolara kadar geriledi.

Rusya’nın Şubat ayı sonunda Ukrayna’yı işgal etmesi, Avrupa’nın enerji arzına ilişkin korkuları tetikledi ve bölge ekonomilerine zarar vererek Euro’nun bu yıl ABD doları karşısında %12 değer kaybetmesine neden oldu.

Euro aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın daha agresif faiz artırımı beklentilerinden de etkileniyor ve bu da doları yükseltiyor.

Japon bankası Mizuho’nun analistleri, Euro-dolar paritesine doğru hareketin “Euro bölgesindeki durgunluk fiyatlandığı için” gerçekleştiğini söyledi.

Markets.com ticaret platformunun baş piyasa analisti Neil Wilson ise şunları söyledi: “Avro 2002’den bu yana ilk kez dolar ile pariteye yaklaştı. Aylardır düşüşte olan Euro, Rusya’nın bu kış Avrupa’ya gaz sevkiyatını kesebileceği endişesiyle yeni bir dip yaptı. Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire hafta sonu yaptığı açıklamada Moskova’nın fişi çekme ihtimalinin güçlü olduğu uyarısında bulundu. Bu durum blokta resesyon korkularını daha da körüklüyor ve para birimi bir türlü yükselişe geçemiyor.”

Wilson, Avrupa Merkez Bankası’nın kararlı adımlar atmasının zamanının geldiğini söyledi.

“ECB para birimi yanarken oyalanıyor, daha kötü enflasyona ve halk için daha fazla sefalete neden oluyor” diye ekledi. “Ciddi olduklarını göstermek için acil bir toplantılar arası zam zamanı – piyasa artık ECB’ye inanmıyor. Enflasyon %8’in üzerinde ve faiz oranları negatif… Bu çılgınlık.”

Sterlin de dolar karşısında zayıflayarak Salı sabahı 1,185 dolar ile Mart 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi ve siyasi belirsizlik ve ekonomik kasvet nedeniyle değer kaybetti. Boris Johnson’ın yerine başbakan olma yarışı kızışıyor ve birçok aday vergi indirimleri vaat ediyor.

“Euro ve sterlin üzerindeki baskı, ekonomik görünüme ilişkin ciddi endişeleri yansıtıyor. Enflasyon yükselirken ve bunu kontrol altına alacak bir plan yokken, bu para birimleri kolay hedef haline geldi.”

Muhafazakar Parti’nin 1922 Komitesi, Pazartesi gecesi yeni Muhafazakar lider ve başbakanı seçmek için zaman çizelgesini belirledi ve kazananı 5 Eylül’de açıklamayı hedefledi.

Eski şansölye Rishi Sunak, Salı günü ilerleyen saatlerde Muhafazakar Parti liderliği için kampanyasını başlatıyor.

Kaynak: Guardian