fbpx

Kürtaj hakları protestoları devam ederken organizatörler ‘kitlesel protesto’ çağrısında bulundu

Paylaş

ABD Yüksek Mahkemesi’nin Roe vs Wade kararını bozarak ülke genelinde kürtaja erişim için federal korumaları kaldırmasından günler sonra, protestocular Los Angeles şehir merkezinde toplanmaya devam ederek öfkelerini dile getirdiler ve kürtaj hakları için mücadele etmeye devam edeceklerine söz verdiler.

Protestocular, Batı 1. Cadde’deki federal adliye binasının dışında, kendilerini binadan ayıran yeşil çit boyunca toplandı. “Özür Dilemeden Kürtaj Talebi” yazılı posterler dağıtan protestocular, kendi kendine kürtaj yaptırdıkları için ölen ya da hapse atılan kadınların isimlerini de sergilediler.

Acil servis hemşiresi ve RiseUp4AbortionRights organizatörü Becca Waite, grubunun Ocak ayında hazırlıklara başladığını söyledi. Cuma günü Yüksek Mahkeme’nin muhafazakâr çoğunluğunun 1973 tarihli Roe vs Wade kararını bozma yönündeki hamlesi, Politico tarafından bu bahar yayınlanan karar taslağının sızdırılmasını yakından takip etti.

Her ne kadar beklense de, nihai karar Güney Kaliforniya’daki pek çok kişi için yıkıcı oldu.

Waite, “En büyük mesajımız ‘Roe sonrası, kesinlikle hayır'” dedi. “Yenilgiye teslim olmayacağız. İnsan hakları söz konusu olduğunda, kadın hakları söz konusu olduğunda taviz vermeyeceğiz.”

O ve diğer aktivistler, “bu kararı verenlere, temel insan haklarımız verilmezse bu toplumun işlemesine izin vermeyeceğimizi göstermek için” insanları iş yerlerini terk etmeye çağırdı.

Saat 15:00 sularında başlayan mitingin başlarında – Cuma günkü protestolardan farklı olarak – görünür bir polis varlığı yoktu.

Dobbs – Jackson Kadın Sağlığı Örgütü davasında Cuma sabahı verilen kararın açıklanmasından sonraki saatlerde Güney Kaliforniya’da Hollywood, Westwood, West Hollywood, Long Beach, Fullerton, Irvine ve Inland Empire’da binlerce protestocu sokaklara dökülmüştü.

Cuma gecesi Los Angeles şehir merkezinde, bazıları 110 Otoyolu’nda ve daha sonra 101 Otoyolu’nda yürüyüş yaparak trafiği geçici olarak engelledi. Los Angeles Polis Departmanı saat 21:00 itibariyle yasadışı toplanma ilan etti ve çevik kuvvet teçhizatlı polisler çatışma hatları oluşturarak protestocuları ayrılmaları ya da tutuklanmaları konusunda uyardı.

Times muhabirlerine, tanıkların videolarına ve sahadaki diğer medya mensuplarıyla yapılan röportajlara göre, Cuma günü gazeteciler itildi, coplarla vuruldu, polis faaliyetlerini gözlemleme hakkına sahip oldukları alanlardan zorla çıkarıldı ve polis ile protestocuların çatıştığı ve tutuklamaların yapıldığı diğer alanlara girmeleri engellendi. Cumartesi ve Pazar günkü gösterilere daha az polis katıldı.

RiseUp4AbortionRights’ın bir diğer organizatörü Annie Day, Pazartesi öğleden sonra kalabalığa hitap etti. Döllenmiş bir yumurtanın rahmin ana boşluğunun dışına yerleşip büyüdüğü ve hayatı tehdit eden bir komplikasyon olan dış gebelik geçiren ve doktorlar tedavi etmeden önce avukatlara danışmak zorunda kaldığı için neredeyse kan kaybından ölen bir kadın hakkında okuduğu bir yazıyı paylaştı.

Day, “Birdenbire bir hücre yığınının, bir kadına bağımlı olan bir fetüsün önce geldiği bir dünyadayız,” dedi. “Bu yenilgiyi kabul etmiyoruz, daha güçlü bir şekilde geri döneceğiz.”

Her ikisi de 17 yaşında olan Casey Vasquez ve Unna Santiago-Caycedo, Los Angeles’ın kuzeydoğusundaki Woodrow Wilson Lisesi’nde okuyor ve The Times’a kendi yaşlarındaki genç kadınların ciddi bir baskı altında olduğunu söylediler.

Santiago-Caycedo, “Daha önce hamilelik korkusu yaşadım ve birkaç yıldır doğum kontrolü kullanıyorum,” dedi. “Bu yüzden insanlar ‘Sadece doğum kontrolü kullan’ diyorlar. Hamile kalan kadınların her zaman hamile kaldıkları için suçlandıklarını düşünüyorum. Sanki her şeyi doğru yapsak da yine de hamile kalabiliyoruz.”

Vasquez, eski nesillerin çevreyi ve ülkeyi “tamamen mahvettiğini” ve genç nesillerin sorunları çözmeye çalıştığını söyledi.

Daha sonra kalabalığa seslenen Vasquez, annesinin Kolombiya’dan ABD’ye gelirken yaşadığı zorlukları anlatırken sesi çatladı ve gözleri doldu.

Waite, kürtaj haklarını korumak için verilen mevcut mücadelenin uzun bir uluslararası aktivizm çizgisinin parçası olduğunu söyledi.

Waite, yeşil bandananın Latin Amerika’da “milyonlar halinde ayaklanan ve yeşil bandanayı kadın cinayetlerine ve yasadışı kürtaja karşı bir sembol olarak ele alan kadınlarla dayanışmayı simgelediğini söyledi. Ve bu mücadeleleri kazandılar.”

Organizatörler Arjantin’deki kürtaj hakları hareketinden bir “Yeşil Dalga” fotoğrafı gösterdiler. Fotoğrafta yeşil giymiş çok sayıda protestocu görülüyordu.

Peru, Arjantin ve Brezilya’dan kürtaj hakları aktivistlerinin Başkan Biden ve hükümetteki diğer kişilere seslendikleri bir bildiri okundu.

Bildiride “Bu sizin de mücadeleniz” deniyordu.

Waite, kürtaj hakları için protesto yapanların sayısını “binlerden yüz binlere” çıkarmayı umuyor.

“Sorun şu ki, özellikle sosyal medya çağında insanlar bu enerjiyi devam ettirmiyorlar” dedi. “Bu bir hafta, bir ay, bir öğleden sonra, ama bundan daha fazlası gerekiyor.”

O ve diğer aktivistler, insanları arkadaşlarına ve ailelerine sessiz destekçiler olmamaları için meydan okumaya çağırıyor.

“Arkanıza yaslanıp ‘Ben seçim taraftarıyım’ demek yeterli değil. Sokaklarda size ihtiyacımız var” dedi Waite. “Size burada, omuz omuza ihtiyacımız var çünkü toplumun çarklarını durdurmak için milyonlarca insana ihtiyacımız var.”

Day, Çarşamba gününün “kitlesel yıkım günü” olarak ilan edilmesiyle birlikte başka gösterilerin de planlandığını söyledi.

Protestocular mitingin ilk bir saati boyunca gelmeye devam ederek kalabalığı yaklaşık 400 kişiye çıkardı.

LA Times’da yayınlanan haberi İngilizce’den çeviren: Nihal Kalender / gasteavrupa