fbpx

“Tarihsel Sözleşme” ittifakı Kolombiya’nın tarihini değiştirdi

Paylaş

Kolombiya’da Başkanlık seçimlerinin ikinci turunda oyların yüzde 99,45’sinin sayımı tamamlandı. Sol ittifak, “Tarihsel Sözleşme”nin Başkan adayları Gustavo Petro ve Francia Marquez Mina yüzde 50’yi aşarak Kolombiya’nın ilk solcu hükümetini kurmaya hak kazandılar.

Kolombiya’da Başkanlık seçimlerinin ikinci turunda oyların yüzde 99,45’inin sayımı tamamlandı. Sol ittifak, “Tarihsel Sözleşme”nin Başkan ve Başkan yardımcısı adayları Gustavo Petro ve Francia Marquez Mina yüzde 50’yi aşarak Kolombiya’nın ilk solcu hükümetini kurmaya hak kazandılar.

Seçim İşleri Daire Başkanlığı’nın Kolombiya’da seçimleri sonlandırıp 102 bin 152 onaylı tablodan oyların ön sayımına başlamasından iki saat sonra gayri resmi sonuçlar belli oldu. 

Henüz Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürmekte olan eski başkan Duque, Twitter hesabından Gustavo Petro’nun seçimlerin galibi olduğunu doğruladı:

“Onu Kolombiyalıların seçilmiş başkanı olarak tebrik etmek için aradım. Uyumlu, kurumsal ve şeffaf bir geçişi başlatmak için önümüzdeki günlerde bir araya gelme konusunda mutabık kaldık.” 

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Başkan Gustavo Petro ve Başkan Yardımcısı Francia Marques Mina Twitter hesaplarından halklara ve dünyaya ilk mesajlarını ilettiler.

Gustavo Petro: “Bugün sokakların ve meydanların günü”

Gustavo Petro mesajında, “Bugün halkın bayramı. Halk ilk zaferini kutlasın. Bugün büyük acılar yurdumuzun yüreğini dolduran sevinçle dinsin.

“Bu zafer Tanrı için, halk ve onun tarihi için. Bugün sokakların ve meydanların günü” dedi. 

Francia Marquez Mina: “Yeni tarihi inşaya başlıyoruz”

Başkan Yardımcısı Francia Marquez Mina da mesajında “Teşekkürler Kolombiya. Bu kavga bizimle başlamadı, atalarımızla başladı. Bugün onur ve yücelik içinde onların ektiklerinin meyvelerini topluyoruz. Bugün artık burada olmayanların ve onların ardından gelecek olanların sesi yükseliyor ve hep birlikte yeni tarihi inşaya başlıyoruz,” dedi.

Petro’nun seçimdeki rakibi Rodolfo Hernandez de sonuçların ortaya çıkmasından sonra galibin Gustavo Petro olduğunu teyit etti. 

Kaynak: Bianet