fbpx

Japonya’da ertesi gün hapı satışına partner izni şartı

Paylaş

Japonya hükümeti ertesi gün hapı olarak bilinen gebeliği önleyici ilacın satışı için partner iznini zorunlu hale getirmeyi planlıyor. Buna göre, ilaç reçetesiz ancak yüksek bir meblağla satın alınabilecek. İlacın fiyatıysa, kürtaj fiyatıyla hemen hemen aynı olacak ve 100 bin yen (780 dolar) olarak belirlenecek.

Japonya hükümeti gebeliği önlemek için kullanılan ertesi gün haplarının doktor reçetesi olmadan satışına bu yıl sonuna kadar izin vermeyi planlarken ilacın satışı için partnerlerden zorunlu “yazılı onay” alınmasını uygulamaya hazırlanıyor. Japonya basınındaki haberlere göre, henüz onaylanmayan yeni yasal düzenleme tepki çekti.

Gazete Duvar’ın The Guardian’ı kaynak gösterdiği haberine göre, üst düzey bir Sağlık Bakanlığı yetkilisi parlamentoda yaptığı konuşmada, “Biz, prensipte partnerin onayının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu durum kürtaj, ağızdan alınan bir ilaçla gerçekleştirilse bile geçerli” diye konuştu. Söz konusu açıklama, ülkede kadın hakları örgütlerinin tepkisini çekti.

Muhalefetten tepki
Sağlıklı Kürtaj için Hareket (Action for Safe Abortion) grubunun kurucu üyelerinden Kumi Tsukahara, “Kadınları istemedikleri bir hamileliğe zorlamak şiddettir ve bir tür işkencedir” dedi. Shizuoka Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nden Prof. Chiaki Shirai ise “Kürtaj için partner onayı gereksiz, kabul edilmemeli” dedi.

Muhalefet partisi konumundaki Sosyal Demokrat Parti’den milletvekili Mizuho Fukushima, partner “onayının” istenmeyen hamileliklere yol açacağını belirterek, “Bir kadın neden partnerinin onayına ihtiyaç duysun? Kendi bedeni” şeklinde konuştu.

Kürtaj hakkı hedefte
Japonya’da 1948’de yürürlüğe giren ve hâlâ uygulanan kürtaj yasasına göre, kadınların kürtaj olabilmesinin yolu baba onayıyla mümkün olabiliyor. Yasa, yalnızca cinsel saldırı ya da annenin sağlığının tehlikede olduğu durumlarda istisnalar tanıyor. Dünyada Japonya’nın aralarında olduğu 11 ülke, kadınların kürtaj hakkı için üçüncü tarafın onayını zorunlu kılıyor.

kaynak: Gazete duvar