fbpx

NATO: Türkiye İsveç ve Finlandiya’nın girişini engellemeyecek

Paylaş

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girişine sıcak bakmaması hususunda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ürkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini engelleme niyetinin olmadığını söyledi. 

Stoltenberg ayrıca Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya üyeliği konusundaki endişelerinin de çözüme kavuşturulacağından emin olduğunu söyledi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Berlin’de yapılan Gayrıresmi Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası gündemi değerlendirdi.

Ukrayna’nın Rusya’ya karşı verdiği savaşı kazanabileceğini söyleyen Stoltenberg, müttefik ülkelerden Kiev’e silah yardımı yapmaya devam etmesini istedi. 

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin ‘saldırganlığın kazandırmadığını göstereceğini’ savunan NATO Genel Sekreteri, Türkiye’nin endişelerinin çözüme kavuşturulacağından emin olduğunu sözlerine ekledi.

Finlandiya ve İsveç’in muhtemel üyelik başvurularıyla ilgili Stoltenberg, “NATO’ya katılmak isteyip istemediklerine karar vermek onlara kalmış. Alacakları karara saygı duyacağız çünkü tüm egemen uluslar, kendi yollarını seçme hakkına sahiptir. Finlandiya ve İsveç, NATO’nun en yakın ortaklarıdır. Başvurmaya karar verirlerse, bu tarihi bir an olacaktır. NATO’ya üyelikleri, ortak güvenliğimizi artıracak, NATO’nun kapılarının açık olduğunu ve saldırganlığın fayda etmediğini gösterecek.” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği konusundaki endişeleriyle ilgili “Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO’da her zaman yaptığımız gibi endişeler olduğunda masaya oturuyoruz. Üyelik meselesinde nasıl hareket edeceğimiz konusunda ortak bir zemin ve fikir birliği bulabileceğimizden eminim.” dedi.

Toplantı kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü aktaran Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç’in üyelik için başvuruda bulunması halinde hızlı bir şekilde ilerleyebileceğimizi umuyorum. Türkiye, niyetinin üyeliği engellemek olmadığını açıkça belirtti. Bu nedenle Türkiye’nin dile getirdiği endişeleri, üyelik sürecini geciktirmeyecek şekilde ele alabileceğimizden eminim.” değerlendirmesinde bulundu.  

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da iki İskandinav ülkesinin üyeliği ile ilgili endişelerini açık şekilde ilettiklerini söyledi.  

Kaynak:Euronews