fbpx

İsrail’in Şirin Ebu Akile’nin cenazesine müdahalesine dünyadan tepki

Paylaş

Uluslararası toplum, Filistinli muhabir Şirin Ebu Akile’nin cenazesine İsrail polisinin müdahalesini tepki gösterdi. 

Avrupa Birliği, “İsrail polisinin cenaze törenine katılanlara karşı orantısız güç kullanımını ve saygısız davranışlarını” kınadı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada,  “Taciz ve aşağılama olmadan barış içinde veda edilmesine ve yas tutulmasına izin verilmesi asgari insani saygıdır.” denildi. 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, cenazede yaşanan şiddet olaylarından ‘son derece rahatsız olduğunu” bildirdi. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Akile’nin öldürülmesini kınayarak, derhal kapsamlı, şeffaf, adil ve tarafsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden da Akile’nin öldürülmesi olayının soruşturulması gerektiğini söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptığı yazılı açıklamada,  “İsrail polisinin Ebu Akile’nin cenaze törenine izinsiz girdiği görüntüleri görmekten derin rahatsızlık duyduk. Her bir aile sevdiklerini onurlu ve engelsiz şekilde gömebilmeyi hak ediyor.” dedi. 

Fransa, olayın ‘şok edici olduğunu’ kaydetti. Fransa’nın İsrail’deki başkonsolosluğunun Twitter hesabından yapılan açıklamada, Fransa’nın koruması altındaki St Joseph Hastanesinde Şirin Ebu Akile’nin cenaze töreni sırasında yaşanan polis şiddetinin kaygı verici olduğu belirtildi.

Katar, İsrail polisinin, Akile’nin cenazesinin hastaneden çıkarılmasını engellemesini ve cenaze törenine müdahale etmesini şiddetle kınadı. Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in, ölülerin haysiyetini, ailelerinin ve Filistin halkının insani duygularını dikkate alarak keyfi tedbirlerini derhal durdurmasının zorunlu olduğu kaydedildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafız da yayımladığı açıklamada, Ebu Akile’nin işgal altındaki Doğu Kudüs’te düzenlenen cenazesi sırasında ortaya çıkan görüntülere tepki gösterdi. İsrail polisinin Filistinli gazetecinin cenazesine müdahale etmesinin şiddetle kınandığı açıklamada, “Bu gibi saldırılar kabul edilemez, bir gerekçesi olamaz ve Filistin halkının haklarını çiğnemek anlamına gelir, Filistin topraklarındaki istikrarsızlığın artmasına neden olur.” ifadesi kullanıldı.

Cenazede yaşanan olaylar

İsrail güçleri, Filistinli gazeteci Ebu Akile’nin naaşını, Doğu Kudüs’teki Saint Joseph Fransız Hastanesi’nden omuzlarında çıkarmaya çalışanlara kauçuk kaplı mermi, ses bombası ve coplarla müdahale etmişti.

İsrail polisinin uyguladığı şiddet nedeniyle Ebu Akile’nin naaşının bulunduğu tabutun düşme tehlikesi yaşaması tepkilere neden olmuştu.

Filistin Kızılayı, olayda 33 kişinin yaralandığını ve İsrail polisi de altı kişinin tutuklandığını bildirdi.

Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesi

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Şirin Ebu Akile (51), İsrail güçlerinin 11 Mayıs’ta işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. 

Görevini yaptığı sırada ve üzerinde “basın” yazılı çelik yelek giydiği halde Ebu Akile’nin İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurularak öldürülmesi tepkilere neden oldu.

Ebu Akile’nin yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı.

Kaynak: Euronews,Newsexplorer