fbpx

Berlin’de 8 Mayıs Anmaları: Sovyetler, Rusya ve Ukrayna bayrakları yasaklandı

Paylaş

8-9 Mayıs’ta Almanya’nın faşizmden kurtuluşu anmalarında Ukrayna, Rusya ve Sovyetler Birliği bayraklarının kullanılması Berlin’de 15 ayrı yerde yasaklandı.

Berlin Senatosu 8-9 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek anmalarda Ukrayna-Rusya savaşı ekseninde gerginliklere neden olmaması açısından belli başlı sembollerin kullanılmasını yasakladı. Yasaklanan sembollerin arasında Sovyetler Birliği bayrağı ve “Orak-Çekiç” bulunduran herhangi bir kıyafet de bulunuyor. Etkinlik alanlarına orak-çekiç içeren tişörtler dahi alınmadı.

Berlin Senatosu yasağı savunurken, anma gününde amaçlarının (Kızıl Ordu içindeki) hem Rus hem Ukraynalı askerleri anma ve gerginlikleri önleme olduğunun altını çizdi.

Yasaktan Rusya ve Ukrayna Delegasyonları muaf tutuldu. Delegasyonlar beraberlerinde bayrak getirerek anmaya katıldılar.

Uzun bir Ukrayna bayrağı ise polis tarafından toplandı.

Öte yandan Almanya’da attığı sert tweetlerle kendisinden söz ettiren Ukrayna Büyükelçisi Andrey Melnyk Ukrayna delegasyonu ile Tiergarten’daki Sovyetler Birliği anıtına geldiği sırada yaklaşık 250 kişi tarafından protesto edildi.

Rusya Delegasyonu 9 Mayıs günü Treptower Park’ta bulunan Sovyetler Birliği anıtına gitti. Burada anıta çelenk koyan delegasyonun yanında Sovyetler Birliği bayrakları ve Rusya bayrakları vardı.

Treptower Park-Berlin

Kaynak: RBB24, Tagesspiegel, Tagesschau