fbpx

Frontex’e Hayır

Paylaş

Referandum Komitesi çağrısıyla insan hakkı ihlallerinin suç ortağı Frontex’e karşı 23 Nisan’da dayanışmayı büyütmek için Bern’de Miting yapıldı.


Geniş bir koalisyonun girişimiyle oluşturulan NoFrontex koalisyonu 15 Mayıs 2022 tarihinde yapılacak referandum oylaması nedeniyle Frontex’e karşı , 23 Nisan’da Bern’de ilk mitingini gerçekleştirdi.

Göçmen örgütlenmeleri, sol partiler, sendikalar, çeşitli kurumlar, aktivistler ve PangeaKolektifi’in de aralarında göçmen öz örgütlenmelerinin katıldığı mitingte binlerce kişi vardı. Ulusal çapta katılımla İsviçre’nin başkenti Bern’de gerçekleşen miting için saat 14:00’da Schützenmatte alanında toplanıldı. Parlemonto binası önündeki meyadana yüründü. Yürüyüş sırasında ve meydanda bir çok dilde konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda Frontex’in suçları anlatılırken 15 Mayıs’taki referandumda hayır denilmesi çağrısı yapıldı.

İsviçre parlemantosunun Frontex’e desteğe arttırma kararı aldığı 1 Ekim 2021 tarihinden sonra oluşturulan NoFrontex koalisyonu çalışmalarına başladı. Kış koşullarına ve pandemiye rağmen aralıksız yaptığı çalışmalarla insanları tek tek bilgilendirerek, imza topladı. NonFrontex web sitesinden de imza metnine ulaşabilenlerle birlikte 62 binin üzerinde imza toplamayı başaran referandum koalisyonu, 20 Ocak 2022’de Frontex’in referanduma götürülmesi için yasal gerekliliği yerine getirdi.

Referandumdan çıkacak “Hayır”ın, yaratacağı kamuoyu baskısı İsviçreli parlamenterlerin Frontex’e desteği gözden geçirmesine neden olacağı gibi, Frontex’in işlediği insanlık suçlarının hesabının sorulmasını engelleyen yetkilerinin kısıtlanmasını da gündeme taşıyacak.

En önemlisi referandum sayesinde 15 Mayıs 2022’deki seçime kadar ırkçı göçmen karşıtı söylemlerle oluşan gündem yerini, belki de ilk kez Frontex’in insanlık dışı uygulamaları ve neden olduğu binlerce insanın mağduriyetine bırakacak.

Kaldı ki, sınır rejimine karşı yıllarca süren direnişten çıkan deneyimler, siyasi eleştiriler ve dayanışma perspektifleri sayesinde göçmen dayanışma ağı, çok daha yaratıcı ve çeşitlendirilmiş direniş yöntemleri ile sorunu kitleselleştirme olanağı da bulabilir.

Ayrıca, AB’nin bütün sınır güvenliğine, göçmenlerin Akdeniz’de ölüme terk edilmelerine rağmen süren göç ve göçmenlerle dayanışmayı kent kent artırarak, genişleyerek büyüten baskı grupları, kurumsal politikaların pek de işe yaramadığını göstermeye yetiyor. Son zamanlarda binlerce insanın sokaklara dökülerek bu istisnai son sürat koşusunu mümkün kılması, göçmenlerin, ezilenlerin birleştiği, tabandan işleyen büyük ağlara olan ihtiyacı da bir kez daha ortaya koyuyor.

Son olarak şunu da eklemek gerekir ki; Forex’e “Hayır” sonucunun İsviçre’nin Şengen anlaşmasından otomatik olarak çıkarılmasına yol açacağına yönelik yanlış bir bilgi kasıtlı olarak yayılıyor. Uyuşmazlık durumunda konu tartışmaya götürülebilir ve istenirse de çözüm bulunabilir. Kaldı ki insanlık suçları, insan hakları ihlalleri ve insan ölümlerine karşı çıkmak koşullara bağlı olamaz.

Peki NoFrontex koalisyonunun talepleri neler?


Güvenli geçiş yolları sağlamak yerine, göçe karşı gerçek bir savaş yürütmesi nedeniyle binlerce insanın ölümünden sorumlu olan Frontex lağvedilmelidir, çünkü;

• Schengen bölgesinin sınırlarının Frontex tarafından yönetilmesi, sürekli olarak temel hak ihlallerine yol açmaktadır. Frontex’i desteklemek için milyonlar harcamak yerine, İsviçre’deki tüm göçmenlerin onurlu ve insani bir şekilde karşılanması için fon talep ediyoruz.

• AB’ye ve ardından İsviçre topraklarına girmek için yasal kanalların yokluğu nedeniyle sürgündeki insanlar gümrük kontrollerini atlatmak için kendilerini tehlikeye atmak zorunda kalıyorlar. Sınırlarda bir orduyu desteklemek yerine, sürgündeki insanlar için denizde ve karada güvenli kabul koridorları talep ediyoruz.

Özetle;

• Frontex için İsviçre fonlarına ve personel desteğine HAYIR!
• Herkes için hareket özgürlüğüne EVET!
• Tecrit ve şiddete dayalı bir Avrupa göç politikasının sembolü olarak Frontex’in dağıtılması!
• Avrupa’ya göçün kriminalize edilmesini ve sınırların askerileştirilmesini durdurulması!
• Göçü şiddet yoluyla engellemek yerine güvenli göçün sağlanması!

Kaynak: PangeaKolektif