fbpx

İşe kabul edildi ama çalışamıyor: İlticası 4 yıldır kabul edilmeyen Serhat Almanya’da doktor olamıyor

Paylaş

Serhat Sezgin 2017 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu, hakkında güvenlik soruşturması olduğu için Türkiye’de ataması gerçekleşmedi. 2018 yılında Almanya’ya iltica başvurusunda bulundu. Almanca öğrendi ve Almanya’da çalışmak için denklik aldı. Ancak Almanya Göç Makamları iltica talebini sürüncemede bıraktığı için kabul aldığı işe başlayamıyor. 

Serhat kendini ‘Biyolojik Dersimli’ olarak tanımlıyor. Diyarbakır’da doğup büyüyen Serhat, 2006 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği okurken okulda katıldığı eylemler nedeniyle öğrenciliğine son veriliyor. 2008 yılında tekrar sınava girip, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde tekrar okumak istese de yurttan süresiz çıkarma cezası aldığından ve burs-kredi hakkı tamamen elinden alındığından kendi memleketinden okumak zorunda kalıyor ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleşiyor. 

Tıpta ‘Cemaat’ dönemi

Türkiye 1650. olarak Dicle Üniversitesi’ne ilk sıradan giriş yapıyor. Dicle Üniversitesi’nde Gülen Cemaati’ne yakın fikirlerin hakim olduğunu ifade eden Serhat, üniversite kadrolarının da cemaatten insanlarla doldurulduğunu belirtiyor. 2015’te Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne geçiş yaptıktan sonra 2017’de mezun olan Serhat darbe girişiminden sonra başlatılan güvenlik soruşturmalarına takıldı. 9 ay süren bir güvenlik soruşturması sonucunda Yargıtay sürecinde olan bir davası nedeniyle kendisi ve ailesinin ‘terör örgütüyle iltisaklı eylemlere katıldığı’ iddiasıyla ataması iptal edildi ve kamu kuruluşlarında çalışma imkanı önlenmiş oldu. 

2012 yılında cezaevlerinde düzenlenen açlık grevlerine destek eylemlerinde gözaltına alınan Serhat’ın cezası 2015’te onaylandı. 2018’de Yargıtay’da da onaylanan cezayla Türkiye’de yaşamasının önü tamamen kapanan Serhat 2018 yılında Almanya’ya geldi. 

“İltica makamı Türk mahkemelerinin kararını tanıdı”

Thüringen eyaletine yerleştirilen Serhat burada iltica makamlarıyla 7 saati aşkın bir görüşme gerçekleştirdi. 

“Türkiye bir insanı cezaevine atmak için farklı iddialarda bulunuyor, bu da hemen hemen herkesin dosyasında bir terör örgütü ismi geçirilmesine neden oluyor.” 

Sonuç olarak iltica makamı olayı PKK üyeliği üzerinden ele alıyor ve Türk mahkemelerinin kararını doğru bularak 2019’da Serhat’a red veriyor. Bu red sürecine kadar da Almancasını geliştirmiş olan Serhat red kararını yardım almaksızın okuyabiliyor. Kararda katıldığı eylemin illegal bir eylem olduğu ve illegal bir eylemden dolayı ceza aldığı, Tıp Fakültesi kazanan bir Kürt olarak da kendisine bir Kürt bireye tanınabilecek her hakkın tanınmış olduğu belirtiliyor. Ayrıca Türkiye’de tutsakların kötü durumda olmadığı iddia edilerek 2017’den bir CPT (Avrupa Konseyi İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezalandırmayı Önleme Komitesi ) raporu da karara ekleniyor. Serhat’ın dikkat çektiği ise yetkiliye söylediği son cümle: 

İltica makamı en çok PKK üzerinden sorular sorarak esasında olayı provoke etti, bir yerde sinirlenip bu meseleyi küçük bir cümle ile bitirmek istedim ve bu cümle sonra bana gönderilen dosyada da mevcuttu, “PKK Kürt sorununda bir neden değil bir sonuçtur.” diye bir cümle kullandım onun provokasyonunu bitirmek için. Bu noktada tabi soruları bitti, bu cümle onun red kararında etken midir bilmiyorum ama bunu söylemek zorundaydım. Ben gerçekten bir PKK üyesi değilim. Legal eylemlerden dolayı ceza almış bir bireyim.

“İş kabulü var ancak eyalet değiştiremiyorum”

Almanya’da iltica başvuruları kuşkusuz eyaletten eyalete farklılık gösteriyor. Serhat’ın yaşadığı eyaleti ise Sol Parti’nin öncülüğünde SPD ve Yeşiller’den oluşan bir koalisyon yönetiyor. 

Serhat red kararına itiraz ettikten sonra da Almancasını geliştirince çalışmasının önü açılmış oldu. Başka bir eyalette 5 yıllık ön sözleşme teklifi alan Serhat’ın bütün evrakları hazır ve işe başlayabilir durumda olmasına karşın Thüringen’deki Yabancılar İdaresi başka eyalette çalışabileceğine dair onayı vermedi. 3 kere doldurduğu dilekçeye Mayıs 2021’den beri yanıt vermediklerini ifade eden Serhat, çalışmak istediği hastanede bir ay misafir olarak kaldığını ve kendisinden de vazgeçmediklerini, kabul mektubunu beklediklerini ifade etti.