fbpx

Biden: ABD 180 milyon metreküp petrol piyasaya sürecek

Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ülkesinin petrol rezervlerinden rekor düzeyde satış yapılacağını ve mayıs ayından itibaren piyasaya günde 1 milyon, toplamda ise 180 milyon metreküp ham petrol sürüleceğini açıkladı ve bunun benzin fiyatlarını düşüreceğini belirtti.

Ülkede artan benzin fiyatları ve bununla mücadeleye ilişkin Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen Biden’ın kararı, son 50 yılda stratejik petrol rezervlerinden piyasaya sürülecek en büyük miktar olma özelliğine sahip.

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın fiyat artışlarına neden olarak Amerikalıları ve müttefiklerini etkilediğine işaret eden Biden, benzin fiyatlarıyla ilgili sorunun Covid-19 salgını ve Ukrayna savaşından kaynaklandığını aktardı.

Biden, ülkede yüksek benzin fiyatlarına ilişkin “Ne kadar can yaktığını biliyorum” ifadesini kullandı ve mayıs ayından itibaren petrolün piyasaya sürüleceğini belirtti.

ABD’de ortalama benzin fiyatının “Putin’in savaşı” nedeniyle üç aydan kısa sürede yaklaşık 1 dolar arttığına dikkati çeken Biden, yeterli arzın olmadığını, petrol arzında artışa ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Biden, bazı petrol şirketlerinin durumu istismar ettiğini belirterek, Putin’in savaşının bu şirketler için “daha yüksek kar” anlamına gelmemesi gerektiğini ifade etti.

Petrol şirketlerinin “ülkenin iyiliği için adım atması” ve müşteriler için rahatlama sağlaması gerektiğini vurgulayan Biden, “Bu aynı zamanda bir vatanseverlik anı, petrol ve gaz şirketleri yaklaşık 9 bin kullanılmayan ancak üretim izni onaylanmış alana sahip” dedi.

Biden, “Stratejik petrol rezervinden gelecek 6 ay için günde 1 milyon varilin, 180 milyon varilin üzerinde petrolün serbest bırakılmasına izin veriyorum. Bu, üretim bu yılın ilerleyen zamanlarında artış gösterene kadar petrol arzını artırmak için bir savaş zamanı köprüsü” dedi.

ABD’nin enerji bağımsızlığına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Biden, “Böylece bu sorunla bir daha asla uğraşmak zorunda kalmayacağız” diye konuştu.

Biden, rezervlerden petrol piyasaya sürmenin ABD’de benzin fiyatlarını galon başına 10 ila 35 sent civarında düşürebileceğini, bunun müttefiklerin ne kadar petrolü piyasaya sunacağına da bağlı olduğunu vurguladı.

Amerikan Otomobil Birliği (AAA) verilerine göre, ülkede benzinin ortalama fiyatı geçen yıla kıyasla yüzde 50’ye yakın artış gösterdi. ABD’de benzinin ortalama fiyatı galon başına 4,23 dolara ulaştı.

Piyasaya sürülecek 180 milyon varil yaklaşık iki günlük küresel talebe eşdeğer geliyor. Fakat Biden’ın bu ay yasakladığı Rusya’dan ABD’ye yapılan petrol ihracatını fazlasıyla karşılayacak bir miktarda. Rusya dünya ham petrolünün yaklaşık yüzde 10’unu üretiyor, ancak ABD’nin akaryakıt ithalatının yalnızca yüzde 8’ini oluşturuyor.

Bununla birlikte miktar, Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerine göre, yaptırımlar nedeniyle küresel piyasalarda kaybedilecek olan günde yaklaşık 3 milyon varil Rus petrolü kaybının gerisinde kalacak.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın, küresel petrol tedarikinin müzakere edilmesi için cuma günü olağanüstü bakanlar toplantısı yapılması çağrısı da piyasalarda toplantıdan potansiyel rezerv satışı kararı çıkabileceği beklentilerini yükseltmişti. Mart başında Ajans, 60 milyon varil ham petrol piyasaya sürme kararı almış bu miktarın yarısı ABD tarafından gerçekleştirilmişti.

Kaynak : Euronews