fbpx

Rusya’ya desteğin sembolü haline gelen “Z” harfi Almanya’da yasaklandı

Paylaş

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırının sembolü haline gelen ve Rusya’nın saldırısını savunanların da sosyal medyada viral yaptığı “Z” harfi Almanya’nın 3 eyaletinde kamuya açık alanlarda yasaklandı.

Berlin, Bavyera ve Niedersachsen eyaletlerinde kamuya açık yerlerde Rusya’nın saldırısını ima eden “Z” harfinin kullanımı yasaklandı. Kuzey-Ren Vestfalya eyaleti de cezai yaptırımların neler olabileceğini kontrol ediyor.

“Z” harfi Ukrayna’ya giren Rus tanklarının üzerinde yer alıyordu.

Z’nin ne anlamda kullanıldığına ilişkin farklı teoriler ortaya atıldı ve atılıyor. Bunlardan en fazla öne çıkarlarından biri Ukrayna liderinin soyadı olan Zelenskiy’nin hedeflendiğine ilişkindi.

Images of the

Harf, işgalin ilk anlarıyla, Rus birliklerine ait araçlarda görülmesiyle sosyal medyanın dikkatini çekti.

İlk anda, Z değil “2” sayısı olduğu düşünüldü. Çünkü 22/02/2022 tarihinde Rusya, Donbas bölgesinde ayrılıkçılarla işbirliği anlaşması yapmıştı.

Ancak bugün artık bu işaretin, askeri birliklerinin savaş ortamında karıştırılmaması için Rusya tarafından kullanıldığına inanılıyor.

Geçen hafta Kremlin’in kontrolündeki Kanal 1’de, “Z” harfinin Rus askeri ekipmanlarında önceden de kullanıldığı aktarıldı.

Putin yanlısı bir internet sitesi olan Tsargrad’da da “Z” harfinin ordu tarafından dost ateşini önlemek için kullanıldığını duyurdu.