fbpx

İsviçre’de ‘Erdoğan’ı öldür’ davası beraatla sonuçlandı

Paylaş

2017 yılında Bern’de düzenlenen HDP’yle dayanışma ve diktatör Erdoğan’la mücadele mitinginde açılan “Erdoğan’ı kendi silahıyla öldür” pankartına Türkiye Dış İşleri Bakanlığı ve Büyükelçiliği suç duyurusunda bulunmuş ve ardından İsviçre savcılığı pankartı taşıdığı iddia edilen 4 kişi hakkında ceza istemiyle dava açmıştı.

19 Ocak 2022’de başlayan davada savcı yargılanan dört kişi hakkında “suça ve şiddete teşvik” suçlamasıyla üçer yıl hapis cezası isteminde bulundu.

Yargılama boyunca istinat edilen suça ilişkin savunma yapmayan sanıklar, Erdoğan’ın ve iktidarının suçlarını anlattılar mahkemeye. Davanın 19 Ocak’taki duruşmasına ise Hrant Dink için bir dakikalık saygı duruşuyla başladılar.

Davanın karar duruşması 9 Mart’ta görüldü ve Bern-Mittelland bölge mahkemesi yargıcı yargılananlara ilişkin beraat kararını açıkladı.

Mahkeme pankartta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik somut bir fiziksel şiddet çağrısında bulunulduğuna dair kanıt olmadığına hükmetti.

Pankartta yer alan İngilizcedeki “Kill” ifadesinin sadece “öldürmek” değil, aynı zamanda “eylem dışı bırakmak” anlamına geldiği ifade edildi.

Pankartta Erdoğan’ın kafasına nişan alınmış tabanca tasvirinin de öldürme çağrısı olmadığına hükmedildi. Tabanca, Erdoğan’ın kendisine yöneltilmesi gereken tüm aletlerin bir sembolü olarak kabul edildi.

Ayrıca polisin dört sanıkla ilgili pankartla doğrudan ilgili herhangi bir işlemi belgelemediği kaydedildi.

Mahkeme hakimi dört kişi hakkında beraat kararı verdi.

Savcı “tarafsız ortalama bir vatandaşın” pankartı Erdoğan’ı öldürme çağrısı olarak ele alması gerektiğini savundu.

2017’deki eylem İsviçre ve Türkiye arasında diplomatik krize neden olmuştu.

“Suçsuzlukta” ısrar

Mahkeme sürecini takip etmek ve yargılananlarla dayanışmak için kurulan “Kill Erdogan prozess” inisiyatifi mahkeme önünde ve çeşitli zamanlarda isnat edilen “suçu” işlemeye devam ettiler. Mahkemenin beraat kararın ardında ise Bern’de bir yürüyüş düzenleyerek hem diktatöer Erdoğan’ı hem de savaş suçlusu olarak gördükleri Erdoğan’a savaş gereçleri satmaya devam eden İsviçre devletini eleştirdiler.

Eylemde Erdoğan’ın ve Türk Devletinin Kuzey Suriye’yi işgal girişimiyle Putin ve Rusya’nın Ukrayna işgali hedef alınarak savaş ve işgal politikalarını da hedef alındı.

ANF / GA