fbpx

Rus askerleri Ukrayna’nın doğusuna girdi

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass’taki Rusya yanlısı Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı aldığını açıkladı. Putin, iki bölgeye ‘barış gücü’ gönderilmesi emri de verdi.

Emrin verilmesinin ardından Avrupa liderleri ve Joe Biden’dan yaptırım uygulanacağına dair sosyal medyada paylaşımlar gelirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Putin’in emrinin ardından Twitter’da Rus ordusunun Donbass’a girdiği görüntüler paylaşılıyor.

Putin açıklamasında Lenin’e yüklendi

Putin, tanıma kararını açıkladığı konuşmasında sözlerine, “Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil, aynı zamanda tarihin bir parçasıdır, Ukraynalılar yoldaşlarımız ve akrabalarımızdır” diyerek başladı. Ukrayna’nın doğusundan ‘kadim Rus toprakları’ diye söz eden Putin, Ukrayna krizini anlamak için tarihe başvurmak gerektiğini vurguladı. “Modern Ukrayna komünist Rusya tarafından kurulmuştur” diyen ve “Ukrayna’nın kurucusu Lenin’dir” ifadelerini kullanan Putin, Ukrayna’nın tarihsel olarak Rus toprağı olduğunu ve Bolşevikler tarafından Rusya’dan koparılarak oluşturulduğunu belirtti. Putin, “Kimse halka sormadı” dedi.

Stalin döneminde Polonya, Macaristan ve Romanya’dan alınan bazı bölgelerin Ukrayna’ya birleştirildiğini, Kruşçev’in de Kırım’ı Rusya’dan kopararak Ukrayna’ya bağışladığını söyleyen Putin, “Ukrayna sadece Rusya’nın komşusu değil, aynı tarihin bir parçası, dostlar ve yakınlar demek” ifadelerini kullandı.

Putin, “Elbette geçmişi artık değiştiremeyiz, ama en azından geçmiş hakkında kayıtsız şartsız, siyasi boyut kazandırmadan doğrudan ve dürüstçe konuşmalıyız” ifadelerini kullandı. Modern Ukrayna’daki olaylardan başta komünistleri sorumlu tutan Putin, “Bolşeviklerin başlıca görevi, ne olursa olsun iktidara tutunmaktı. Lenin’in devlet inşaatı ilkeleri, sıradan bir hata olmaktan çok daha kötüydü” dedi. Putin, “Bolşevik politikası sonucu Sovyet Ukrayna’sı oluştu. Günümüzde Ukrayna için “Vladimir İlyiç Lenin Ukraynası” diyebiliriz. Ukrayna’nın yaratıcısı ve mimarı Lenin. Lenin’in Donbass’ı Ukrayna’ya bağlayan sert emirleri dahil arşiv belgeler bunu doğruluyor” ifadelerini kullandı.

Şimdi de Ukraynalı yöneticilerin ülkeyi komünizmden arındırma politikasını uyguladığını ve ülkeyi komünizmle ilgili her şeyden temizlemeye çalıştığını anlatan Putin, “Gerçek komünizmden arındırma ne olduğunu Ukrayna’ya göstermeye hazırız” dedi. Putin, “Ukrayna dışarıdan kontrol ediliyor ve dış etkiler iç politikalarını, şirketlerini ve ticaretini etkiliyor” dedi.

Sovyetler Birliği’nin 1991’deki çöküşünün Rusya’yı zor bir pozisyonda bıraktığını belirten Putin, Kiev’in Sovyetler Birliği sonrası Rusya’ya yönelik tavrını eleştirdi. Putin, Rusya’nın Ukrayna ile her zaman açık işbirliği istediğini, Ukrayna liderlerinin ise herhangi bir yükümlülük altına girmeden Rusya’dan sadece iyi şeyleri talep ettiğini belirtti.

Ukrayna’nın hiçbir zaman sahici bir devlet geleneği olmadığını belirten Putin, ülkede şu an neo-Nazilerin yükselişte olduğunu söyledi. Putin, Ukraynalı yetkililerin ‘milliyetçilik ve yolsuzluk virüsüne’ sahip olduğunu, Ukrayna’nın hiçbir zaman istikrarlı bir devlete dönüşemediğini ve bu nedenle ABD gibi ülkelere dayanmak zorunda kaldığını belirtti.

Türkiye: Rusya’nın kararını reddediyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu’nun, Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararının, Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu gibi, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiğini belirterek Türkiye vatandaşlarının Ukrayna’nın doğu bölgelerinden ayrılmalarını kuvvetle tavsiye etti.

Kaynak: Dış Kaynaklar, Duvar, AA