fbpx

İsviçre’de ‘Kolaylaştırılmış’ vatandaşlık süreci engellerle dolu

Paylaş

İsviçre’de 3. jenerasyon için yapılan ‘kolaylaştırılmış’ vatandaşlığın aslında o kadar kolay olmadığı açıklandı. İsviçre Federal Göç Komisyonu’nun (EKM) yaptırdığı araştırmaya göre ‘kolayca’ vatandaş olabilecek 25.000 kişiden 2020 yılında sadece 1847 kişi İsviçre vatandaşlığına geçebildi.

Problemlerden birinin yaş koşulu olduğu belirtildi. 25 yaşını geçenler vatandaşlığa başvuramıyor. Ayrıca kişilerin 3. jenerasyondan olduğunu ispatlamak da zorlukları beraberinde getiriyor. Vatandaşlığa başvurmak isteyenlerin büyükbabalarının ve büyükannelerinin en az 5 yıl İsviçre’de okula gitmiş olduklarını kanıtlamaları gerekiyor ancak bu kişiler ya hayatını kaybetmiş ya da İsviçre’den göç etmiş olduğundan bu belgelere ulaşılamıyor.

İsviçre Federal Göç Komisyonu bu nedenlerle vatandaşlığın kolaylaştırılması için adım atılmasını istiyor.

Kolaylaştırılmış vatandaşlık

4 yıl önce İsviçre Meclisi göçmenlerin 3 jenerasyondur burada olan çocukları için vatandaşlık koşullarını esnetti. Ancak genel olarak İsviçre Vatandaşı olmak neredeyse imkansız. Normal bir göçmenin vatandaşlık başvurusu en erken 10-12 yıllık ikamet süresinden sonra alınabiliyor.

Kaynaklar: SRF, Watson