Ukrayna krizinde Rusya, ABD ve İngiltere’den peş peşe diplomasi mesajları gelse de, taraflar askeri yığınak yapmayı da sürdürüyor. Ukrayna’nın Rusya’nın komşusu olarak gelecekte NATO üyesi olup olmayacağına dair çıkmazda çözümsüzlük sürerken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz dünkü Kiev ziyaretinin ardından bugün de Moskova’ya gidiyor.
Rusya’nın Interfax haber ajansı, Rus Savunma Bakanlığı’nın Güney ve Batı askeri bölgelerindeki bazı birimlerin operasyonlarını tamamladığını ve geri döndüklerini duyurduğunu aktardı.
Şoygu: Tatbikatlar bitiyor
Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun da Putin’e ‘Ukrayna sınırı yakınındaki askeri tatbikatların bazılarının çoktan bittiği ve diğerlerinin de sona gelmekte olduğu’ bilgisini vermesi dikkat çekti.
Rusya’nın Ukrayna sınırları yakının 100 binden fazla asker yığması, özellikle Moskova’nın 10-20 Şubat’ta Belarus ile gerçekleştirdiği ortak tatbikatlar, Ukrayna’nın neredeyse Rus ordusu tarafından kuşatıldığı anlamına geldiği için, bir işgal korkusuna yol açmıştı.
Diğer taraftan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Batı’daki bazı yayın organlarının Rusya’nın ülkeyi işgal edebileceğini öne sürdüğü tarih olan 16 Şubat’ta ülke halkını bayrakları dalgalandırmaya ve birlikte milli marşı söylemeye çağırdı.
Bununla birlikte, Ukraynalı hükümet yetkilileri, Zelenskiy’nin yarın bir saldırı öngörmediğini, ancak yabancı basında çıkan haberlere yanıt verdiğini vurguladı.
Zelenskiy ulusa sesleniş videosunda “Bize 16 Şubat’ın saldırı günü olacağını söylüyorlar. Bugünü birlik günü yapacağız. Askeri harekatın başlaması için yeniden bir tarih vererek bizi korkutmaya çalışıyorlar. O gün milli bayraklarımızı asacağız, sarı-mavi bayraklar sallayacağız ve bütün dünyaya birliğimizi göstereceğiz” dedi.
Lavrov-Putin görüşmesinden ‘Müzakere mümkün’ mesajı
Moskova’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşen Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, krizin müzakere yoluyla çözülmesi için şans bulunduğunu söyledi. Buna göre Lavrov Putin’in, “Batılı ortaklarla anlaşmaya varma şansı var mı, yoksa Rusya’yı sonsuz müzakerelere sürüklemek mi istiyorlar?” sorusunu yöneltmesi üzerine, “Şans her zaman var” yanıtını verdi. Lavrov’un, AB ve NATO’dan gelen yanıtların tatmin edici olmadığını ama ABD’nin askeri riskleri azaltmak konusunda somut öneriler getirdiğini söylediği belirtildi. Lavrov, “Bence olasılıkları tamamen tüketmiş olmaktan çok uzağız. Bu aşamada bunları devam ettirmeyi ve geliştirmeyi öneriyorum” dedi.
Biden-Johnson görüşmesi
Bu gelişmenin ardından, ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın telefonda görüştüğü ve ‘diplomasi penceresinin açık kaldığı ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı tehditlerinden geri adım atabileceği’ konusunda anlaştığı açıklandı. İki liderin, ‘Rus saldırganlığının artması durumunda önemli bir yaptırım paketinin uygulanması dahil, Batılı ülkelerin Rus tehditleri karşısında birlik halinde kalmaları gerektiği konusunda da anlaştığı’ açıklandı. Ancak İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’un bugün tansiyonu yeniden yükselterek ‘Rusya’nın her an saldırabileceği’ ve ‘Kiev’in de hedefte olabileceği’ iddiası dikkat çekti.
Kaynak: Artıgerçek