fbpx

İngiltere, büyükelçilik personelini Ukrayna’dan çekmeye başladı

Paylaş

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’daki büyükelçilik personelini geri çekmeye başladı. Karara gerekçe olarak, bölgede gerilimin artması gösterildi. Daha önce ABD de Ukrayna Büyükelçiliği’nde çalışanların ailelerinden bölgede artan gerilim nedeniye ülkeyi terk etmelerini istemişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bazı Büyükelçilik personeli ve aileleri, Rusya kaynaklı artan tehdit nedeniyle Kiev’den çekiliyor.” denildi. İngiliz Büyükelçiliğinin açık kalmaya ve temel işleri yürütmeye devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, İngiliz vatandaşlarına da Donetsk, Luhansk ve Kırım’a seyahatleri etmemeleri, Ukrayna’nın geri kalanında ise zorunlu olmadıkça bulunmamaları tavsiye edildi.

Karar, ABD’nin Kiev büyükelçiliğindeki personelinin ailelerine Ukrayna’dan ayrılması talimatı vermesinin ardından geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, 23 Ocak’ta yayımladığı yazılı açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’da Rus yanlısı yönetim kurma planı yaptığının tespit edildiğini duyurmuştu.

İngiltere, ayrıca Ukrayna’ya anti-tank silahları göndermişti.

ABD’nin kararı sonrası açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, ABD‘nin Kiev’deki diplomatik personelin ailelerine ülkeden ayrılmaları talimatını “erken” ve “aşırı temkinli” bulduklarını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 21 Ocak’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı basına kapalı yapılan görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki gerilim ile ilgili ABD’nin herhangi somut bir görüşünü dile getirmediğini söylemişti.

Batı’nın tutunduğu tavrı eleştiren Rusya Dışişleri Bakanı, dünya gündeminde Ukrayna sınırları ve lideri Zelenski’den daha önemli konular olduğunun altını çizerek, “ Beni en çok üzen durum, daha güvenli hale getirmemiz gereken dünyada küresel ısınma, COVID-19 salgını ve ekonomik kriz meselelerini konuşmamız gerekirken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin sözlerini konuşmak, olgun olduğunu düşündüğümüz insanların kimin daha güçlü ve daha büyük olduğunu ölçmeye çalıştığını görmektir” diye özetledi.