fbpx

Fransa’nın 3 gündür tartıştığı koronavirüs yasa tasarısı onaylandı

Paylaş

Fransa’da koronavirüs aşısı yaptırmayanların negatif test sonucu ile belli mekanlara girişini engelleyecek Covid-19 sağlık kartını aşı serfitikasına dönüştürecek yeni yasa tasarısı Ulusal Meclis’te onaylandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Covid-19 aşısını yaptırmayanları ‘canından bezdirmek istediğine’ yönelik açıklaması tartışmalara yol açmıştı.

Hükümetin 15 Ocak’a kadar yasalaşmasını hedeflediği metin, Meclis’te 93’e karşı 214 evet oyuyla kabul edildi. Cumhurbaşkanı Macron’un aşı karşıtlarını hedef alan sert söyleminin tasarıya ‘hayır’ diyen milletvekillerinin sayısını artırdığı iddia ediliyor.

Senato’nun oyuna sunulacak metne göre kafe, restoran, müze, tiyatro ve sinema salonları gibi belli mekanlara girişlerde sadece aşıların tamamlandığını gösteren belge istenecek ve negatif test sonucu artık geçerli olmayacak.

Muhalefet partilerinin milletvekillerinin Macron’un bu açıklamasına tepki göstermesinin ardından Ulusal Mecliste yasa tasarısı görüşülmeleri durdurulmuştu.

Macron’un cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sadece üç ay önce kullandığı “sert dil”in siyasi olarak hesaplanmış olduğu iddia ediliyor. Bu dil ayrıca aşılanmamışlara karşı artan kamuoyu tepkisini de körüklediği için eleştiriliyor.

Fransa’da son 24 saatte 332 binden fazla yeni Covid-19 vakası tespit edildi ve salgından dolayı 246 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Kaynak: Euronews Türkçe