fbpx

Basel’de ‘Yaşamı Savunuyoruz’ nöbeti 2’nci gününde

Paylaş

ADGB’nin Basel’de sürdürdüğü nöbetin ikinci gününde ajansımıza konuşan İHD İsviçre Temsilcisi Mine Nazari, insan haklarına tamamen aykırı olan işkence uygulamalarına karşı hasta tutsakların sesi olmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Türkiye cezaevlerinde tutsaklara yönelik devlet zulmüne karşı Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin (ADGB) İsviçre’nin Basel kentinde başlattığı “Yaşamı Savunuyoruz” nöbeti 2’nci gününde devam etti.

2’nci gün Claraplatz’ta bir araya gelen eylemciler, üzerinde “Politik tutsaklar serbest bırakılsın” yazılı pankart ile hapishanelerde katledilen Garibe Gezer, Halil Güneş, Abdulrezzak Suyur, Vedat Cem Erkmen, İlyas Demir ve Kürt kadın siyasetçi Aysel Tuğluk’un fotoğraflarını taşıdı. 

Özellikle hasta tutsaklar açısından zindanların birer ölüm çukuruna dönüştüğüne dikkat çekilen ADGB’nin açıklamasında, başta Aysel Tuğluk olmak üzere tüm tutsakların bir an önce serbest bırakılması istendi.

ADGB adına ANF kameralarına konuşan  İnsan Hakları Derneği (İHD) İsviçre temsilcisi Mine Nazari, İHD’nin hapishanelerdeki duruma dair hazırladığı rapora dikkat çekti.

Tutsaklara yönelik taciz, tecavüz, infaz erteleme gibi ağır hak ihlallerinin yaşandığını, ağır hasta tutsakların tedavilerinin çeşitli bahaneler öne sürülerek engellendiğini ve kuşkulu bir biçimde tutsak ölümlerinin yaşandığını belirten  Nazari, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bugün Türkiye cezaevlerinde 600’ü ağır olmak üzere bini aşkın hasta tutsak bulunmakta. Hasta oldukları doktor raporlarıyla açıkça ortada olmalarına  rağmen bu insanların serbest bırakılması bir yana tedavi hakları ellerinden alınmakta ve yine son anlarını yaşayan tutsakların aileleriyle vedalaşmaları engellenmektedir. Bizler insan haklarına tamamen aykırı olan bu uygulamalara karşı hasta tutsakların serbest bırakılması taleplerimizi bulunduğumuz her yerde haykırarak tutsakların sesi olmayı sürdüreceğiz.”

Almanca bildirilerin okunmasıyla devam eden eylemde, sık sık tutsaklarla dayanışmayı ifade eden sloganlar atıldı.

Kaynak : ANF