fbpx

İngiltere Manş’ı geçen mültecileri etiketlemeyi planlıyor

Sığınma talebinde bulunmak için Manş Denizi’ni küçük teknelerle geçen kişilerin, İçişleri Bakanlığı planlarına göre varışta etiketlenebileceği ortaya çıktı.

Bu yıl İngiltere’ye küçük teknelerle Manş Denizi’ni geçerek 27.000’den fazla insan geldi.

İçişleri Bakanlığı’nın, İngiltere’de güvenlik arayan insanların, kefaletle serbest bırakılan mahkumlara benzer şekilde varışta elektronik etiketlerle donatılmasını sağlayacak planlar hazırladığı bildiriliyor.

Teklife aşina olan bir hükümet kaynağına göre, bakanlar, çalışma yaşındaki insanların sığınma talepleri işlenirken etiket takmalarının ve sokağa çıkma yasağının, bu dönemde yasadışı olarak çalışmalarını zorlaştıracağını belirtiyolar.

Bir yardım kuruluşu bugün yaptığı uyarıda, Kanalı geçen sığınmacıları etiketleme ve sokağa çıkma yasağı planlarının hükümetin mültecilere yaklaşımında “yeni ve eşi görülmemiş bir alçaklık” oluşturduğunu bildirdi.

Mülteci Konseyi CEO’su Enver Solomon, “Savaştan ve zulümden kaçan masum erkeklere, kadınlara ve genç yetişkinlere suçlular gibi davranmak zalim, acımasız ve cezalandırıcıdır. Bu plan caydırıcı olmayacak ve insanları kanal boyunca tehlikeli yolculuklar yapmaktan alıkoymayacak. Bunun yerine hükümetin insanlar için daha güvenli yollar yaratması ve kıyılarımıza ulaşan herkese insanca muamele edilmesini ve Birleşik Krallık topraklarında adil bir şekilde yargılanmasını sağlaması gerekiyor.” dedi.

Ortak Göçmen Refahı Konseyi geçici CEO’su Minnie Rahman şunları söyledi: “Hükümet, orantısız ve basitçe elektronik etiketler gibi her zamankinden daha umutsuz ve acımasız önlemler almaya kararlı görünüyor.”

Hükümet, ülkeye düzensiz bir yoldan girdiklerinde sığınmacılara dört yıl hapis cezası verecek yasayı geçirmeye de çalışıyor. Aynı zamanda insan kaçakçılarına müebbet hapis cezası vermeyi amaçlıyor.

Son raporlar, hükümetin küçük teknelerle Manş Denizi’ni geçen sığınmacıları kriminalize etme çabasında daha da ileri gitmeyi planladığını gösteriyor.

İçişleri Bakanlığı etiketleme planları hakkında yorum yapmayı reddetti.