fbpx

ABD, Taliban’a mali işlemlerde muafiyet getirdi

Paylaş

ABD Maliye Bakanlığı, Amerikalı ve BM’den yetkililerin Taliban’la resmi işlemler yapmasına yaptırım muafiyeti getirildiğini açıkladı.

ABD, yıllardır terör örgütü listesinde tuttuğu Taliban’ın ABD’deki malvarlıklarının dondurmuş ve Amerikalıların örgütle iş yapmasını yasaklamıştı.

ABD Maliye Bakanlığı, Afganistan’a yardımların akışının kolaylaştırılması için özel başvuru gerektirmeyen üç adet genel ruhsat yayınladı.

BMGK, Afganistan’a yardımları kolaylaştırmak için Taliban yaptırımlarına muafiyet getirdi
Ruhsatların ikisi, ABD’li yetkililerin ve BM dahil belirli uluslararası teşkilatların, resmi olmaları koşuluyla Taliban ya da Hakkani ağıyla işlem yapmasına izin verirken, üçüncü ruhsat, temel insani ihtiyaçlar, hukukun üstünlüğü ve eğitim gibi alanlarda belirli tür projeler yürüten hükümetlerden bağımsız sivil toplum kuruluşlarına, Taliban ve Hakkani ağı üzerindeki ABD yaptırımlarından muafiyet sağlıyor.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yapmaya çalışabileceğimiz şey, Afgan halkına kaynakları ulaştırarak insani krizi hafifletmek. Bu genel ruhsatlar da, tam da bunu yapmak için çalışmalar yürüten örgütlerin önünü açmamızı sağlıyor” dedi.

Kaynak: Reuters