fbpx

İsviçre’de vatandaşlık reformu kabul edilmedi

Paylaş

İsviçre’de doğuştan vatandaşlık hakkının getirilmesine yönelik “yeni reformlar” parlamentoda kabul edilmedi.

Federal Meclis, her iki ebeveynden birinin uyruğu tarafından belirlenen vatandaşlığa ilişkin mevcut düzenlemeden değişiklik yapılmasına yönelik sol partiden gelen bir öneriyi reddetti.

Sosyal Demokrat Partili (SP/PS) St Gallen milletvekili Paul Rechsteiner, katılımcı demokrasisine düşkün ve insan haklarını savunan bir ülke olan İsviçre’de reform için doğru zamanın geldiğini savundu.

Bu ülkede doğup büyüyen insanların toplumun tam üyesi olarak tanınmayı hak ettiğini söyledi. Şu anda toplumun % 25’inden fazlasının oy ve seçimlere katılamadığını söyledi.

Rechsteiner, mevcut sistemin modası geçmiş ve adaletsiz olduğunu belirtti.

Meclisin çoğunluğu, önerilen reformun İsviçre geleneğinin temelden reddedilmesi olduğunu ve suistimallere yol açacağını söyledi.

Salı günkü tartışma sırasında, Adalet Bakanı Karin Keller-Sutter, doğuştan vatandaşlık teklifinin onaylanması halinde hükümetin göçmenlik konusunu artık yeterince düzenleyemeyeceğini öne sürdü.

Ayrıca, mevcut düzenlemelerin göçmen çocuklarının İsviçre vatandaşlığına başvurmasını neredeyse imkansız hale getirdiği yönündeki eleştirileri de reddetti.

Federal meclisin kararı, son reform girişimini erken bir aşamada engelledi. Eyaletler Meclisi’ne, nihayetinde ülke çapında bir oylamaya konu olacak teklifi değerlendirme fırsatı verilmeyecek.

Parlamento, son 40 yılda vatandaşlık ilkesine ilişkin reformları düzenli olarak tartıştı ve ülke çapında oylamada yapılmıştı.