fbpx

Almanya’nın yeni bakanlarını tanıyalım

Paylaş

Almanya’da Trafik Lambası koalisyonu bugün yapılan sözleşme ile görevine başlıyor. Yarın Bundestag’ta Olaf Scholz’un Şansölye seçilmesi bekleniyor. Almanya’da başkanlık sistemi filan olmadığı için Türkiye’de 2017’ye kadar olduğu gibi kabineyi meclis seçiyor.

Kabinenin toplam 17 üyesi var. SPD yani Almanya Sosyal Demokrat Partisi 8 makam alırken Yeşiller 5 (Kültür ve medyadan sorumlu Devlet Bakanlığı’nı sayarsak 6, Şansölye Yardımcılığını da ayrıca sayarsak 7), Hür Demokrat Parti ise 4 makam aldı. Kabine üyelerini aşağıda teker teker tanıtmaya çalıştık.

Şansölye Olaf Scholz – SPD

Olaf Scholz | Steckbrief, Bilder und News | WEB.DE

63 yaşındaki yeni Şansölye Olaf Scholz geçtiğimiz dönem hükümetinin Maliye Bakanı ve Şansölye Yardımcısı idi. 2011-2018 arası Hamburg’un Belediye Başkanlığı görevini üstlenen Olaf Scholz hem yerelde hem de genelde önemli görevler üstlendi. Gençliğinden beri SPD üyesi olan Scholz partinin gençlik örgütü JUSOS’ta da aktif faaliyetler yürüttü.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser – SPD

Nancy Faeser | REUTERS

Faeser 12 yıl boyunca Hessen eyaletinin içişlerinden sorumluydu. 51 yaşındaki politikacı dün İçişleri Bakanı olarak ilan edildiğinde aşırı sağın Almanya’da büyük bir problem olduğunu ve buna karşı çalışacaklarını özellikle vurguladı. Faeser Hessen’de de terör saldırılarıyla ve sorumlularının bulunmasıyla ilgileniyordu. Bunların arasında Hessen istihbaratının skandalları da yer alıyor. 2005’ten beri CDU/CSU’nun elinde olan İçişleri Bakanlığı görevi artık SPD’li Faeser’in.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock – Yeşiller

Nach Plagiatsvorwurf: So macht sich Sixt über Annalena Baerbock lustig

Annalena Baerbock Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanı ve 2021 genel seçimlerinde Şansölye adayı idi. 40 yaşındaki politikacı 2005’ten beri partisinin üyesi ve 2013’ten beri de Bundestag’ta milletvekili. Koalisyonun ikinci büyük partisinin eş başkanı olarak şimdi Dışişleri Bakanlığı görevini yürütecek. Baerbock mültecilerle ilgili ırkçılığa taviz vermeyen bir politik anlayışa sahip.

Maliye Bakanı Christian Lindner – FDP

FDP: Auf dem Weg zum Königsmacher: Was bewegt Christian Lindner? | ZEIT  ONLINE

Kuşkusuz bu seçimlerin kazananı takım elbisesi ve siyah beyaz fotoğraflarıyla partisinin önüne çoktan geçmiş, zenginlik abidesi Christian Lindner. Hür Demokrat Parti’nin (FDP) Başkanı Lindner koalisyonun küçük ortağı olmasına rağmen hedefine ulaştı ve Maliye Bakanı oldu. 42 yaşındaki politikacı partisinin yüzde 5’lik barajı aşamayarak meclise girememesinden sonra 2013’te parti başına geçti. Geçtiğimiz dönem CDU ve Yeşiller ile koalisyon görüşmelerinde bulunmuş ancak koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Lindner “Yönetmemek, yanlış yönetmekten daha iyidir” (Es ist besser, nicht zu regieren, als falsch zu regieren) demiş ve koalisyon görüşmeleri CDU-SPD’ye kalmıştı. Lindner işletmelerin yükünü hafifletmek istiyor ve zenginlere vergiler eklenmesine karşı çıkıyordu. Sermayenin yeni dönemdeki en büyük dostu Christian Lindner olacak.

Ekonomi ve İklim Bakanlığı, Şansölye Yardımcılığı Robert Habeck – Yeşiller

Grüne vor der Bundestagswahl: Robert Habeck hält Bündnis mit Linkspartei  für möglich - DER SPIEGEL

Kimileri karizmatik Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck’in Şansölye adayı olmasının oyları daha iyi noktaya taşıyacağını hala iddia ediyor. Ancak böyle bir durumda 16 yıllık Merkel yönetiminden sonra seçim yarışları 3 erkeğin arasında geçmiş olacaktı. Yeşiller Eş Başkanı Habeck Şansölye olmak için adaylığını koymadı ama partisinin adayı Baerbock ile anlaşmasını çoktan yapmıştı. Koalisyon kurulursa kendisi Şansölye Yardımcısı olacaktı. Öyle de oldu. 52 yaşındaki özgüvenli Yeşiller Eş Başkanı 2018’den beri partisinin Eş Başkanlığını yürütüyor. Robert Habeck Edebiyat mezunu bir yazar ve 2000 yılında Doktor unvanını kazanmış bir isim.

Tarım Bakanı Cem Özdemir – Yeşiller

Warum Cem Özdemir Minister werden muss

Yıllarca partisinin önündeki isimdi göçmen ailenin çocuğu Cem Özdemir. Geçtiğimiz dönem koalisyon kurulabilseydi muhtemelen Dışişleri Bakanı kendisi olacaktı. Stuttgart’lı Cem Özdemir bölgesinden çok yüksek bir oy alarak tekrar meclise girdi. Yeşiller’in nispeten sağ kanadında yer alan Cem Özdemir 1965 doğumlu, Almanya vatandaşlığını ise ilk olarak 18 yaşında edinmiş bir isim. Yani Almanya’nın yeni Tarım Bakanı 18 yaşına kadar Türkiye vatandaşı idi. Cem Özdemir AfD’ye karşı konumlanışı ve Erdoğan karşısındaki tutumuyla biliniyor. Türkiye’deki demokrasi güçlerine referandumda “Hayır” oyu vermeleri için açıktan çağrı yapmış bir isim. Şimdi Almanya’nın Tarım Bakanı olarak görev yapacak.

Savunma Bakanlığı Christine Lambrecht – SPD

Kuşkusuz bir devletin en önemli bakanlıklarından biri Savunma Bakanlığıdır. Ancak Almanya özelinde bakınca, bu bakanlığın ayrı bir özelliği var: Ursula von der Leyen, eski Savunma Bakanı şu an Avrupa Komisyonu başkanı, şu anki Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ise CDU’nun başkanlığını yapmış ancak Şansölye olarak aday olmak istemeyerek istifa etmişti.

Lambrecht geçtiğimiz dönemin Adalet Bakanı idi. Berlin’in müstakbel Belediye Başkanı Fransizka Giffey’in doktora tezinde intihal yaptığının ortaya çıkmasından sonra Aile Bakanlığı’ndan istifa etmesi üzerine bu bakanlığı da Lambrecht üstlenmişti. Adı İçişleri Bakanlığı için geçse de Savunma Bakanı olarak açıklandı. Lambrecht 56 yaşında ve Hessen eyaletinden geliyor. Lambrecht SPD’nin önemli isimlerinden.

Sağlık Bakanlığı Karl Lauterbach – SPD

Kabinenin en ünlü ismi. O bir fenomen. Lauterbach bir epidemiyolog ve Korona pandemisinin başından beri televizyon programlarına çokça çıkmış bir isim. Twitter’da onun Sağlık Bakanı olması için kampanyalar bile yapıldı. 57 yaşındaki sempatik siyasetçiyi Olaf Scholz Sağlık Bakanı olarak tanıtırken “Halk istedi, ve o oldu” diye açıkladı. Lauterbach korona karşıtlarının nefret ettiği bir isim. Harvard mezunu, 2005’ten beri parlamentoda. Bir dönem SPD’nin Genel Başkanı bile olmak istiyordu ama o konuya hiç girmiyorum.

Adalet Bakanlığı Marco Buschmann – FDP

Adalet Bakanlığı’nın FDP’ye verilmesinin şaşkınlık yarattığı kuşkusuz. Gerçi başka bir bakanlık daha çok konuşuldu ama ona ayrıca geleceğiz. Marco Buschmann 44 yaşında, FDP’nin parlamento sözcüsü. Gelsenkirchen’li siyasetçi tahmin edebileceğiniz gibi bir hukukçu. 2014’ten beri de serbest olarak avukatlık yapıyordu. 1994’ten beri FDP üyesi olan Buschmann partiyi gençliğinden beri temsil etti. Tabii ki onun da siyah beyaz fotoğrafları var, bütün FDP’liler gibi.

Ulaştırma ve Dijitalleşme Bakanlığı Volker Wissing – FDP

Dr. Volker Wissing | Dr. Volker Wissing

FDP’nin ikinci ismi. Politikayla çok içli dışlı olanların bile ismini bildiğinden şüphe duymakla beraber, seçim sonrasında koalisyon görüşmelerinde kendisini gösterdi. Ulaştırma Bakanlığı’nı Yeşiller’in FDP’ye kurban etmiş olması da çok tartışıldı. Böylece otobanlara hız sınırı getirilmesi hikaye oldu, bisiklet yollarını iki katına çıkarma projeleri de rafa kalkmış gibi duruyor. Çünkü FDP araba demek, araba, zenginlik, para, altın vs. filan. Ha bir de, tabii ki kendisinin de siyah-beyaz fotoğrafı var. Wissing de bir hukukçu, 51 yaşında.

Çalışma ve Sosyal Bakanlığı Hubertus Heil – SPD

Bundesarbeitsminister Hubertus Heil | SWR1 Leute - SWR1

“İstikrar sürsün, Almanya büyüsün” mottosunun vücut bulmuş hali. Geçtiğimiz dönem yürüttüğü bakanlık görevini aynen devam ettirecek olan isim. Heil 49 yaşında ancak 1998’den beri parlamentoda. Yani gençliğinden beri. Siyaset ve sosyoloji mezunu.

Gelişim ve Ekonomik İşbirliği Bakanlığı Svenja Schulze – SPD

So will Bundesumweltministerin Svenja Schulze die Verpackungsmüll-Flut  stoppen | vorwärts

Schulze geçtiğimiz dönem Çevre, Doğayı Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanı idi. Schulze iklim politikalarıyla ilgili aktif adımlar atmış bir isim. 53 yaşındaki siyasetçi Düsseldorf’lu, 2010-2017 arasında Kuzey-Ren-Vestfalya eyaletinin Gelişim, Bilim ve Araştırma’dan sorumlu kabine üyesi idi. Schulze nükleer enerjiden vazgeçilmesini uzun yıllardır açıkça savunuyor.

İnşaat ve Yaşam Bakanlığı Klara Geywitz – SPD

Ex-SPD-Abgeordnete Geywitz arbeitet beim Landesrechnungshof – Berlin.de

Brandenburg’lu siyasetçi 45 yaşında ve kendisini feminist olarak tanımlıyor. Uzun yıllar yerel siyaset yapmış bir isim. 2004-2019 yılları arasında Brandenburg eyaletinin yerel meclis üyesi idi. Kendisi yerel mecliste “Maliye uzmanı” idi. Siyaset mezunu.

Aile ve Kadın Bakanlığı Anne Spiegel – Yeşiller

40 yaşındaki siyasetçi Rheinland-Pfalz eyaletinde 2016-2021 arasında Aile, Kadın, Gençlik, Entegrasyon ve Tüketici Hakları’ndan sorumlu yerel bakandı. Kadın ve erkek arasındaki eşitliği gözetmek ve ayrımcılığa karşı mücadele kendisinin ana gündemi. İtalyan kökeni olan Spiegel, siyaset, felsefe ve psikoloji eğitimi aldı.

Eğitim Bakanlığı Bettina Stark-Watzinger – FDP

Tabii ki eğer bir FDP’liden bahsediyorsam, onun siyah-beyaz fotoğrafını koymak zorundayım. Yoksa renkli fotoğrafları da var bu insanların yani. Diğer tüm FDP’liler gibi kendisi maliye ve ekonomi konularında uzman bir isim. Cem Özdemir’in Tarım Bakanı olmasına “Ne alaka” diyeceksek, Watzinger’in de Eğitim Bakanı olmasına aynı şekilde yaklaşmak lazım. Tabi bakan olmak için Eğitim Bilimci olma ibi bir ön koşul aranmıyor. 53 yaşındaki siyasetçi FDP’nin Hessen Eyaleti Başkanı. Ekonomi mezunu.

Çevre Bakanlığı Steffi Lemke – Yeşiller

Steffi Lemke im Porträt: Sie soll Umweltministerin werden

Tabii ki böyle bir bakanlığın Yeşiller’e gitmesi süpriz değil. 1989’da Almanya Demokratik Cumhuriyeti’nde, yani sosyalist Almanya’da Yeşiller’in kurucu üyesi olan Lemke, 1994 yılında ilk kez Bundestag’a girdi. Kendisi Yeşiller Bundestag grubunun Tabiatı Koruma sözcüsü. 53 yaşında. Tarım Mezunu.

Federal Şansölyelik Başkanı Wolfgang Schmidt – SPD

Wolfgang Schmidt, 51 Jahre, gilt als aussichtsreichster Kandidat für das  Amt des Kanzleramtsministers. Er ist Scholz' engster Vertrauter und  Staatssekretär im Bundesfinanzministerium.

Herhalde bu haberi yaparken en zorlandığım makam bu olsa gerek. Bu makam ile ilgili Almanya’nın resmi sitelerinde hükümet politikalarının merkezi koordinasyonundan sorumlu olduğu yazıyor. Aynı zamanda hükümet, parlamento, eyaletler, toplumsal gruplar, şahıslar ve dış ülke temsilcileri arasında bağlantı kuran bir makam olduğundan da bahsediyor. Sanırım Türkiye’deki Devlet Bakanı makamıyla benzer bir anlamı var. Tabi en önemlisini söylemeyi unuttum. Bu makamda oturan kişi Devlet İstihbarat Teşkilatı’ndan da (BND) sorumlu isim.

Schmidt 52 yaşında, hukukçu. 2018’den beri Maliye Bakanlığı’nda müsteşar idi. Olaf Scholz’un çok güvendiği ve siyaseten çok uyuştuğu bir isim olduğundan bahsediliyor.

Kültür ve Medyadan sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth – Yeşiller

Claudia Roth Yeşiller’in eş başkanlığını yapmış bir isim. Geçtiğimiz dönem Bundestag Başkan yardımcısıydı ve parlamentodaki oturumları yönetmişti. 66 yaşında olan Roth tiyatro, tarih, Germanistik okudu ve drama dalında çalıştı. 1990’a kadar “Genç Demokratlar” adlı sol bir gençlik örgütüne üyeydi ancak daha sonra Yeşiller üyesi oldu.

Claudia Roth güzel börek yapıyor ve Türkiye’deki siyasi çatışmalara bayılıyor. Neden bahsettiğimi merak ediyorsanız Almanca bilenler Spiegel’deki bu videoyu izleyebilir:

Not: Almanya’da Bakanlıkların ismi her dönem değişiyor. Yani geçen dönem İçişleri Bakanlığı aynı zamanda İçişleri, Vatan ve İnşaat bakanlığı iken bu dönem değil.

Gaste Avrupa – İsa Can Artar