200 milyon işçiyi temsil eden Küresel Sendikalar Konseyi, hükümetlere acil eylem çağrısında bulunuyor.
Küresel koronavirüs salgınının patlak vermesinden bu yana yaklaşık iki yıl geçti. İşçiler çalıştı, insanların hayatlarını, geçim kaynaklarını ve küresel ekonomiyi korumak için kendilerini riske attılar ve en önemlisi aşılar olmak üzere koronavirüs testleri, tedavileri, ilaçları, tıbbi cihazları, kişisel koruyucu ekipmanları ve tıbbi cihazların hızla gelişmesiyle bilim ve tıpta olağanüstü ilerlemeler sağladılar.
İşçilerin çalışmaya devam etmesine rağmen, bir avuç hükümet bu tıbbi kaynakların paylaşımını engelleyerek küresel iyileşmeyi sabote ediyor, daha fazla cana mal oluyor ve işçileri ve toplulukları daha fazla riske atıyor. Koronavirüs aşılarına ve daha geniş sağlık ürünleri ve teknolojilerine eşit ve evrensel erişimi sağlamak için acil toplu eylem gereklidir.
Uluslararası sendikal hareket, Avrupa Komisyonu ile birlikte başta Birleşik Krallık, Almanya ve İsviçre olmak üzere tüm hükümetleri koronavirüs aşılarının herkes için kullanılabilir hale getirmek için gereken tüm adımları atmaya ve geçici ve hedeflenen aşıları desteklemeye çağırıyor. Güney Afrika ve Hindistan tarafından Dünya Ticaret Örgütü’nde (WTO) önerilen TRIPS muafiyeti, koronavirüs etkisini sürdürmeye devam ederken dünya çapında işçileri ve toplulukları korumanın önündeki önemli bir engelle mücadele ediyor. DTÖ sistemi, istisnai durumlarda fikri mülkiyet kurallarının askıya alınmasını öngörmektedir.
İşçiler, özellikle küresel güneydeki aşılara eşit olmayan erişimin yüküyle karşı karşıya kaldılar. Sarf malzemelerinin kıt olduğu ülkelerde, sağlık ve diğer ön saflardaki çalışanlar hala aşılarını bekliyor. Toplumlarını güvende tutmaya ve kritik tedarik zincirlerini harekete geçirmeye ve ekonomileri işlemeye devam ederken, bir avuç lider ve ilaç şirketi onları yüzüstü bırakıyor.
Kaynak: UndustriALL
Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi