fbpx

Almanya’da vaka artışı üstüne 3.doz aşı önerisi

Paylaş

Almanya Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) üçüncü doz aşı ile ilgili tavsiyede bulundu. Daha önce 70 yaş üstüne önerilen üçüncü aşı 18 yaşı üstündeki herkese önderildi.

Güçlendirici doz aşının bir mRNA aşısı olması, yani ya BioNTech/Pfizer ya da Moderna olması gerekiyor. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, 70 yaş üstü olanlar, yaşlı bakım ve huzur evlerinde yaşayanlar ve sağlık merkezi çalışanlarına öncelik tanınıyor. Aşısızlara da bir kez daha bir an evvel aşı olma çağrısı yapan STIKO açıklamasında, “Daha şimdiden ağır Covid-19 vakaları yoğun bakım servislerinin tedavi kapasitelerini endişe verici şekilde doldurmaktadır” denildi.

STIKO, açıklamasında bu duruma neden olarak halen aşı yaptırmayanların yanı sıra Delta varyantının yüksek bulaşıcılığını ve özellikle yaşlılarda ya da hastalığı geçirmiş olanlarda virüse karşı korumanın zamanla azalmış olmasını saydı. Virüsün sadece aşısızlar değil tam aşılılar üzerinden de taşınabildiği belirtildi. Açıklamada güçlendirici dozun ise uzun vadede sağlam bir koruma sağlayabileceği kaydedildi.

Yapılan araştırmalar Covid-19 aşılarının sunduğu korumanın altı ay içerisinde belirgin bir biçimde azaldığını ortaya koyuyor. BioNTech ve Pfizer, Ekim ayında güçlendirici dozun ikinci dozdan sonraki düzeyde bir korumayı yeniden sağladığını gösteren veriler paylaştı. Moderna da üçüncü dozun Delta varyantına karşı sağlam bir antikor reaksiyonu ortaya çıkardığını açıkladı. Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın açıklamalarına göre Almanya nüfusu üçüncü aşılama için yeterince doza sahip.

Kaynak: DW Türkçe