fbpx

Bulgaristan’da bir yılda 3. seçim: Katılım yüzde 39’larda kaldı

Paylaş

Sekiz ayda üçüncü kez sandık başına giden Bulgaristan’da erken genel seçimlerde sandıktan resmi olmayan sonuçlara göre geçici hükümetin ekonomi bakanı olan 41 yaşındaki iş insanı Kiril Petkov ve Maliye Bakanı Asen Vasilev’in Eylül ayında kurdukları ‘Değişime Devam Ediyoruz’ birinci parti olarak çıktı.

Bulgaristan, eş zamanlı yapılan cumhurbaşkanlığı ve erken parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Ülkede ve yurtdışında yaşayan 6,6 milyonu aşkın kayıtlı seçmen bu yıl parlamento seçimleri için üçüncü kez oy kullandı. Katılımın yüzde 39’larda kaldığı seçimi yolsuzluklarla mücadele hedefiyle kurulan ‘Değişime Devam Ediyoruz’ kazandı. Oyların yüzde 40’ından fazlası sayıldığında Değişime Devam Ediyoruz’un oy oranı yüzde 26’lara ulaştı. Devlet seçim dairesi ilk sonuçları sabahın erken saatlerinde yayınladı.

Yeni bir yol çağrısı

Seçim gecesi, yeni reform partisi Değişime Devam Ediyoruz’un iki başkanı ve kurucusu Kiril Petkow ve Assen Wassilew kameralar karşısına çıktılar. Liderler Mayıs-Eylül ayları arasında ülke çapında ekonomi ve maliyeden sorumlu geçici bakanlar olarak yaygın yolsuzluğa karşı griştikleri mücadeleyle tanındılar.

Akşam geç saatlerde başkent Sofya’da Petkov basına verdiği demeçte, “Bulgaristan’ın hukuk uygun bir hükmete kavuşması için elimizden gelen herşeyi yapacağız. Bulgaristan’ı yeni bir yola sokmak için yürekten yatırım yapacağız” dedi. Petkow, “çözülmesi gereken çok fazla sorun olduğunu söyledi. Bu sorumluluğun yükünün farkındayız ve büyük bir sorumlulukla yaklaşacağız” dedi.

Yargı reformu ve yolsuzlukla mücadele

Partinin ikinci kurucusu ve başkanı Vasilev, bir koalisyon kurmak için yapılacak müzakerelerin kolay olmayacağını da sözlerine ekledi. Bu görüşmelerde yargı reformu ve yolsuzlukla mücadelenin tartışılmaz olduğu “çok açık” diyen Vasilev, “Bulgar seçmenler görevlerini yaptı. Şimdi biz de işimizi yapmak zorundayız” dedi. Nisan ve Temmuz aylarında yapılan parlamento seçimlerinin ardından hükümetin kurulması zaten iki kez başarısız olmuştu.

Eski Başbakan Boiko Borissow’un ulusal-muhafazakar “Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar”ın (GERB) partisi oyların yüzde 21.4’ünü aldı. Sosyalistler önemli ölçüde kaybetti. Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) yüzde on ile beşinci sırada yer aldı. Türk azınlığın partisi ise yüzde 14’ün biraz altında oy aldı.

Aşırı sağcılar mecliste

Aşırı sağcı “Yeniden Doğuş” partisinin yeni parlamentoya girdi. Ülkedeki pandemi krizinin ortasında her türlü aşıyı veya koruyucu önlemi reddeden bir partinin meclise girmesinin corona ile mücadeleyi olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Değişime Devam Ediyoruz seçimin galibi olmasına rağmen tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamadı. İlk akla gelen “Değişime Devam Ediyoruz” liderliğinde sosyalistlerin de içinde olduğu üç reform partisinin koalisyona gitmesi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise sol partilerin desteklediği eski Hava Kuvvetleri Komutanı Radew’in oy oranı yüzde 48,6’da kaldı.Başkan Radew, ikinci tur seçimlerde ikinci sıradaki adaya karşı yarışacak.

Kaynak: Artı Gerçek