fbpx

İsviçre Emek Partisi – PdAS/PoP 24. Kongresini tamamladı

Paylaş

İsviçre Emek Partisi – İşçi ve Halk Partisi’nin (PDAS – POP) 24. Kongresi, İsviçre’nin dört bir yanından gelen yaklaşık 50 delegenin katılımıyla, 6 ve 7 Kasım 2021’de Monthey’de gerçekleşti. İsviçre Komünistleri, son dört yılın siyasi bilançolarını tartıştılar ve her düzeyde – ekonomik, politik, sosyal ve ekolojik- kriz içindeki bir kapitalizmle karakterize edilen mevcut bağlamda Partinin güçlendirilmesi için tezleri onayladılar.

Kongre tarafından belirlenen hedef, PDAS – POP’un toplumda devrimci bir değişimi, kapitalizmin ortadan kaldırılmasını ve İsviçre’de sosyalizmin inşasını destekleme iradesini yeniden teyit eden yeni bir siyasi program hazırlamaktır. Tartışmalar, coşkusu hissedilen genç delegelerin çoğunluğunun huzurunda yapıcı bir atmosferde gerçekleşti. Kongre, İsviçre işçi sınıfıyla bağları güçlendirmek ve parti güçlerini daha çok işçi mücadelelerini örgütlemeye yönlendirmek için güçlü bir istek ortaya koydu. Bu perspektifte, şu anda İsviçre’nin Fransızca konuşulan birçok şehrinde grevde olan Smood işçilerine “Smood hırsızına karşı, dağıtım işçilerinin yanındayız!” sloganıyla güçlü bir dayanışma video-mesajı gönderildi.

Enternasyonalizmin yolunda

Alman Komünist Partisi (DKP), Fransız Komünist Partisi (PCF), Portekiz Komünist Partisi (PCP), Belçika İşçi Partisi (PTB) ve Türkiye Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) gibi Avrupa ülkelerinin komünist ve işçi partileri, kongrede konuşma yaparken, İtalya’nın Yeniden Kuruluşu Komünist Partisi (Rifondazione) ve ALBA-Suiza dayanışma mesajları gönderdi. Küba Komünist Partisi de bir mesaj göndererek, İsviçre’den Küba devrimine verdiği sürekli destek için PSdL-POP’a içten teşekkürlerini ifade etti.

Kapitalizmin üstesinden gelmek

Kongrenin ana hedefini parti organlarının yenilenmesi ve gençleşmesi olarak belirleyen PdAS / PoP,  24. Kongresinde eş başkanlık sistemine geçiş yaparak yeni dönem için iki genç partiliyi eş başkanlığına seçti: Amanda Ioset ve Alexander Eniline.  Ayrıca Parti liderliğinin bileşimi de güçlendirildi ve temelden yenilendi. Yeni yönetimde işçi sınıfının ve gençliğin temsiliyeti güçlendirildi.

Kapanış konuşmasını yapan yeni Eşbaşkanlardan Eniline, görevden ayrılan başkan Gavriel Pinson’a partinin başında geçirilen on yılda yapılan iyi işler için teşekkür etti. Enlini sözlerine “Öncelikle dünya kapitalizminin Covid-19 pandemisiyle birlikte içine düştüğü ekonomik, sosyal, çevresel ve demokratik krizin bir analizini yapmalıyız. Krizin çalışan erkek ve kadınlar için, işçi sınıfı için korkunç sonuçlarıyla mücadele etmek zorundayız diye devam ederek bu konuda partinin hedefini şöyle özetledi: “Krizin nedeni kapitalizmin kendisidir. Krizden çıkmanın tek yolu sonuçla değil nedenle mücadele etmektir ve bu da kapitalizmi aşıp sosyalizme doğru gitmek demektir. “

Kongre delegelerin ve konukların hep birlikte enternasyonal marşını söylemesiyle son buldu.

Monthey, 7 Kasım 2021

Haber: Gülsüm Demirci