fbpx

İtalyan senatörler homofobiyle mücadeleyi amaçlayan Zan tasarısını red etti

Paylaş

İtalya Senatosu, LGBTQ+ bireylere ve engellilere yönelik şiddeti ve kadın düşmanlığını nefret suçu haline getirmeyi amaçlayan yasa tasarısını reddetti.

Senato, Kasım ayında parlamentonun alt meclisi tarafından onaylanan yasayla ilgili tartışmayı durdurmak için Çarşamba öğleden sonra yapılan gizli oylamada 154’e karşı 131 oyla oy kullandı.

Adını merkez sol Partito Demokratik (PD) politikacısı ve eşcinsel hakları aktivisti Alessandro Zan’dan alan Zan yasa tasarısını engelleme önerisi, sağ partiler Lega ve Fratelli d’Italia (Fdl) tarafından dile getirildi.

Oylama, merkez sağ Forza Italia partisinin üst kanadının sözcüsü Maria Elisabetta Alberti Casellati’nin oylamanın gizli yapılabileceğini kabul etmesinden sonra gerçekleşti.

Zan tasarısı, diğerlerinin yanı sıra PD ve popülist Movimento 5 Stelle (M5S) tarafından desteklendi. Ancak tartışmanın muhafazakar tarafında olanlar, yasanın ifade özgürlüğünü engelleyeceğini söylüyor ve Lega partisi bunu “bölücü ve bölücü” olarak nitelendiriyor.

Çarşamba günkü oylamanın sonucu açıklandıktan sonra, sağcı senatörler “utanç verici” ve “rezil” olarak geniş çapta kınanan sahnelerde çılgınca alkışladılar.

Sonuç, FDI lideri Giorgia Meloni ve yasanın sert bir eleştirmeni olan Lega lideri Matteo Salvini tarafından memnuniyetle karşılandı ve “PD ve M5S’nin kibri yenildi” dedi.

Salvini, milletvekillerinin Lega’dan gelen tekliflere dayanarak ayrımcılıkla mücadele etmek için “cinsiyet teorisini dışarıda bırakarak” yeni bir yasa tasarısı hazırlamalarını önerdi.

PD lideri ve eski başbakan Enrico Letta sonuç hakkında şunları söyledi: “Geleceği durdurmak istediler. İtalya’yı geriye sürüklemek istediler.”.

M5S lideri ve eski başbakan Giuseppe Conte, “Bu sabotajdan memnun olanlar bunu ülkeye açıklamalı” dedi.

Mevcut bir yasayı ırkçı şiddet, nefret ve ayrımcılık gibi suçların dört yıla kadar hapisle cezalandırılmasına izin verecek şekilde değiştiren tasarıyı durdurma kararı, sağın yanı sıra Katolik grupların sürekli lobicilik yapmasının ardından geldi.

Muhafazakarlar, özellikle İtalya’daki okulların homofobi, transfobi ve bifobiye karşı ulusal bir gün kutlaması önerisine karşı çıktılar.

Vatikan müdahalesi

17 Haziran’da Vatikan benzeri görülmemiş bir müdahalede bulundu ve önerilen yasaya Katolik Kilisesi’nin din özgürlüğünü engelleyebileceği endişeleriyle itiraz etti.

Vatikan, tasarının Vatikan’ı egemen bir devlet olarak kuran ve İtalya ile Katolik Kilisesi arasındaki ilişkileri düzenleyen 1929 Lateran Antlaşması’nın ihlaline yol açabileceğinden endişe duyduğunu dile getirdi.

Vatikan, yasanın İtalya’daki kilisenin eşcinsel evlilikleri yapmayı reddetmesi, eşcinsel çiftlerin Katolik kurumlar aracılığıyla evlat edinmesine karşı çıkması veya Katolik okullarında cinsiyet teorisi öğretmeyi reddetmesi nedeniyle yasal işlemle karşı karşıya kalmasına yol açabileceğinden korkuyordu.

Ancak, dindar bir Katolik olan İtalya başbakanı Mario Draghi, bir hafta sonra senatoya “Bizimki laik bir devlet, dini bir devlet değil” diyerek ülke parlamentosunun bağımsızlığını vurgulamak için Vatikan’a tepki gösterdi.

Kaynak: wantedinrome

Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi