Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek mahkemesi Adalet Divanı, yargı reformları nedeniyle Polonya’nın günlük 1 milyon Euro para cezası ödemesine hükmetti
Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek mahkemesi Adalet Divanı, uyguladığı yargı reformları nedeniyle Polonya’nın günlük 1 milyon Euro para cezası ödemesine hükmetti.
Karar, Polonya’nın bağımsız yargıçları cezalandırabilmek için kurulan Anayasa Mahkemesi’ne bağlı Disiplin Kurulu’nu kapatmaması nedeniyle verildi.
Bu senenin başında Polonya için Anayasa Mahkemesi Disiplin Kurulu’na verilen tartışmalı yetkileri askıya almasını hükmedilmiş ancak bu bugüne kadar gerçekleşmemişti.
Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Muller ise ağır ceza kararını “şantaj” olarak nitelendirdi.
Twitter’dan bir paylaşım yapan Muller, yargı düzenlenmelerinin, AB üyesi devletlerin münhasır yetkisi olduğunu ifade etti.
AB, Polonya’da hakimler yüksek kurulunun bağımsızlığını tehlikeye sokan ve yargı mekanizmasında hükümet atamalarına imkan veren yargı reformunun, AB Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu, dolayısıyla Polonya hükümetinin yargı reformundaki bu uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini iletmişti.
Ekim ayı başlarında da, hükümetin talebi üzerine Polonya Anayasa Mahkemesi, AB yasaları ile Polonya Anayasası arasındaki uyumu ele aldığı bir incelemede, AB yasalarının, ulusal yasalar karşısında bağlayıcı nitelikte olduğu yönündeki temel birlik prensibine temelden aykırı olduğuna karar vermişti.
Bu kararla birlikte gerilim tırmanmıştı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bu kararın “Avrupa hukuk düzeni birliğine doğrudan bir meydan okuma” olduğunu söylemişti.
AB yasaları, yargının hükümetten bağımsızlığının Avrupa’nın temel ilkelerinden biri olduğunu tespit ediyor. AB’ye üye ülkelerde hükümetlerin yargıyla oynamalarının “hukuk devletinin altını oymak” anlamına geleceğini vurguluyor.
AB ile Polonya hükümeti arasında artan gerilimin Polonya’nın Birlik üyeliğini riske atabileceğinden endişe ediliyor.