fbpx

Bu fotoğrafı görmüş müydünüz? Hollanda – Belçika sınırı

Paylaş

Belçika-Hollanda sınırına denk gelen bu restaurantın fotoğrafı sosyal medyada çokça paylaşılmış, Avrupa’daki sınırlar ve Ortadoğu’daki sınırlar karşılaştırılmıştı. Her ne kadar Ortadoğu ile karşılaştırılmayacak olsa da bu gördüğünüz fotoğrafın arkasında bir sürü bürokratik problem yatıyor.

Baarle – Nassau kasabasının ortasından Belçika-Hollanda sınırı geçiyor. Sınır ise bazı evlerin içinden geçiyor. Bu da vergi meseleleriyle ilgili sıkıntılara neden oluyor. Mesela Koronavirüs salgını nedeniyle Belçika, eczane, süpermarket, gazete bayii ve bankalar dışındaki tüm mağazaları kapatarak, sokağa çıkma yasağı uygularken, Hollanda’da böyle bir yasak söz konusu değildi. Sınır ise Zeeman adlı dükkanın ortasından geçtiğinden dükkanın Belçika tarafına kırmızı şeritler çekilerek kapatılmış ancak Hollanda tarafı açık kalmıştı.

Mesela bu dükkanda Korona dönemi tişört alınabilirken iç çamaşırlar Belçika tarafında olduğundan o tarafta alışveriş yapmak mümkün değildi.

Hollanda’da vergiler daha ucuz olduğundan bu kasabada evlerin kapıları Hollanda’da kalacak şekilde inşa ediliyor. Çünkü 1995’te bir komisyon kararına göre “Evin kapısı hangi ülkede kalıyorsa o ev o ülkeye aittir” kararı çıkmış. Ancak benzin fiyatları Belçika’da daha ucuz olduğundan kasabada petrol dükkanları sadece Belçika tarafında mevcut.

Die belgisch-niederländische Grenze läuft in Baarle-Hertog und Baarle-Nassau mancherorts mitten durch ein Gebäude. Dieses Haus trägt am 20.08.2014 rechts der Tür eine niederländische und links der Tür eine belgische Hausnummer. Foto: Martina Herzog/dpa (zu dpa “Ein Stück Mittelalter: Baarles bizarrer Grenzverlauf” vom 08.09.2014) | Verwendung weltweit

Kaynak: FUNK, BBC