fbpx

Irkçılıkla suçlanan Tesla’ya 137 milyon dolar tazminat cezası

Paylaş

Elektrikli otomobil devi Tesla, iş yerinde ırkçı eylemlere maruz kaldığı ve buna karşın şirket yönetiminin yaşanan olaylara göz yumduğu gerekçesiyle siyahi bir çalışanına 137 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

Owen Diaz adlı 53 yaşındaki asansör teknisyeni iddialara göre Tesla’nın Kaliforniya’daki merkezinde 9 ay boyunca ırkçı bir ortamda çalıştırıldı ve ırkçı tacizlere uğradı. Diaz ayrıca şirkette saldırgan grafitilere maruz bırakıldı.

San Francisco mahkemesinde federal jüri heyeti duruşma sonrası Tesla’nın Diaz’a 6,9 milyon doları manevi olmak üzere toplam 136,9 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti.

Duruşmada söz alan davacı Owen Diaz, Tesla’da maruz kaldığı ırkçı davranışlar sonrası düzenli şekilde uyku uyuyamadığını, yemeden içmeden kesildiğini, kilo kaybettiğini ve ağladığını söyledi. Diaz duruşmada lehine karar çıkması sonrası ise “Bu karar Tesla’nın fabrikasında neler olup bittiğine ışık tutuyor. Bu kararla Elon Musk’a bir uyarı yapıldı, o fabrikanın temizlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Tesla Başkan Yardımcısı Valerie Capers Workman şirketin bloğundaki mesajında, “Jürinin kararının haklı olmadığına kuvvetle inanıyor olsak da, 2015 ve 2016’da mükemmel olmadığımızın da farkındayız. Hala mükemmel değiliz. Ancak 5 yıl öncesine göre çok daha yol kat ettik.” ifadelerine yer verdi. Tesla’nın avukatı Tracey Kennedy ise konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Geçtiğimiz mayıs ayında görülen benzer bir davada Tesla, Melvin Berry adlı siyahi bir çalışana iş yerinde ırkçılığa uğradığı gerekçesiyle 1 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

Owen Diaz’ın davası Tesla’da yaşanan hukuki olaylarda nadir bir vaka olarak gösteriliyor. Zira Tesla, şirket içerisinde çalışanlarla yaşanan anlaşmazlıkları zorunlu tahkim yoluyla çözüyor.

Silikon Vadisi’nde Google’ı bünyesinde barındıran Alphabet Inc ve taksi hizmeti veren Uber Technologies Inc. gibi dev şirketler daha fazla şeffaflık; ırk ve cinsiyet ayrımcılığının önüne geçmek için zorunlu tahkim uygulamasını kaldırmıştı.

Kaynak : Euronews