fbpx

İsviçre’de Parlamenterler çifte vatandaş olup olmadıklarını söylemek zorundalar kalacaklar

Paylaş

Ulusal Meclis, Kantonlar Meclisi ve Federal Hükümet üyeleri gelecekte, İsviçre vatandaşlıkları dışında farklı vatadaşlıklarının olup olmadığını açıklamak zorunda kalacaklar.

2018 yılında İsviçre Halk Partisi SVP tarafından gündeme getirilen bu öneri ilk olarak Ulusal Meclis’te kabul edilmişti. Ulusal Meclis’in bu kararı, bugün Kantonlar Meclisi tarafından da onaylandı. SVP’nin önerisi, SP ve Yeşiller Partisi’nin karşı çıkmasına rağmen 12’ye karşı 29 oy çoğunluğu kabul edildi.

Düzenleme kapsamında, Meclis Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde değişiklik yapılacak. Vatandaşlıkla ile ilgili bilgiler, her iki Meclis ve Hükümet üylerinin kısa özgeçmişlerine de eklenecek.

SVP daha önce gündeme getirdiği farklı bir öneri ile, Federal Hükümet üylerinin sadece İsviçre vatandaşı olmaları gerektiğini talep etmişti. Söz konusu düzenlemeden şimdiki Federal Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis etkilenmişti. İsviçre vatandaşlığının yanı sıra İtalya vatandaşlığına da sahip olan Cassis, Federal Hükümet’e seçildikten sonra İtalya vatandaşlığından gönüllü olarak vazgeçmişti.

Kaynak : Haber Podium