fbpx

İzlanda seçimlerinde yeniden sayım sonrası kadın vekiller çoğunluğu kaybetti

Paylaş

İzlanda’da 25 Eylül’de yapılan genel seçimlerin ardından parlamentoda kadın vekillerin sayısının erkek vekilleri geçtiği açıklansa da dün yapılan yeniden sayımın ardından işler değişti.

Ülkenin devlet radyo ve televizyon kurumu RUV, ikinci sayıma göre kadın vekil sayısının 30, erkek vekil sayısının 33 olduğunu bildirdi. İlk sayımda kadınların sayısının 33 olduğu kaydedilmişti.

Bu sonuçlarla İzlanda, “Avrupa’da çoğunluğunu kadın vekillerin oluşturduğu parlamentoya sahip ilk ülke” unvanını kaybetti.

Öte yandan İzlanda yüzde 47,6’yla hâlâ Avrupa’da kadın vekil oranının en yüksek olduğu ülke. İzlanda’yı yüzde 47 kadın temsil oranıyla İsveç ve yüzde 46 kadın temsil oranıyla Finlandiya takip ediyor.

Türkiye ise kadın temsili sayısıyla dünyadaki 192 ülke içinde 117’nci sırada yer alıyor. Türkiye’de meclisteki kadın vekillerin oranı yüzde 17,3.

Sadece Ruanda, Küba ve Nikaragua’da kadın vekillerin sayısı erkekleri geçiyor. 

Ruanda’da meclisin yüzde 61,3’ünü, Küba’da yüzde 53,4’ünü ve Nikaragua’da yüzde 50,6’sını kadın vekiller oluşturuyor.

Meksika ve BAE’deyse mecliste yarı yarıya kota sistemi uygulanıyor.

Resmi sonuçların henüz açıklanmadığı İzlanda’da iktidardaki koalisyon hükümeti, Başbakan Katrin Jakobsdottir’in partisi Yeşiller Hareketi’nin kan kaybetmesine rağmen gücünü artırdı.

Zira Yeşiller Hareketi’nin vekil sayısı 11’den üçe düşse de koalisyon, merkez sağ görüşlü İlerici Parti sayesinde parlamentodaki 63 sandalyeden 37’sini elinde tuttu. İlerici Parti’nin vekil sayısı 8’den 13’e çıktı.

Koalisyonun bir diğer merkez sağ görüşlü ortağı Bağımsızlık Partisi ise sahip olduğu 16 sandalyeyi korudu.

Bu sonuçların ardından Bağımsızlık Partisi Başkanı Bjarni Benediktsson’un başbakanlık koltuğuna oturabileceği düşünülüyor.

Koalisyon ortakları, seçimden önce yaptıkları açıklamada çoğunluğu korumaları halinde yeni bir koalisyon için görüşeceklerini söylemişti.

Kaynak : DW, Euronews