fbpx

Federal Almanya Seçimleri: Eyaletlerdeki oy oranları

Paylaş

Almanya Federal Seçimlerinde kesinleşmemiş sonuçlara göre birinci parti SPD oldu. SPD, Yeşiller ve FDP sandalye sayılarını artırırken CDU, Sol Parti ve AfD sandalye sayısını düşürdü.

Seçimlerde oy kullanma oranı, 2017 seçimlerine göre 0.4% artarak 76.6% oldu.

Federal Meclisteki sandalye sayıları

SPD, birinci oyda oyların 26.4%’ünü alırken ikinci oyda 25.7%’sini aldı.

Birinci oy sonucu 3 milletvekili çıkarak Sol Parti, 5%’lik seçim barajının altında kalmasına rağmen barajdan muaf olacak.

Almanya’da her seçmen genel seçimler için iki oy kullanıyor. Birinci oy adaya, ikinci oy partiye veriliyor.

CDU, birinci oyda oylarını 7.7% oranında düşürüken ikinci oyda oylarını 7.9% oranında düşürdü. CSU ise birinci ve ikinci oyda oylarını 1 puan düşürdü. Böylece Union oy oranı yaklaşık olarak 9 puan geriledi.

Berlin

Berlin eyaletinde oy kullanma oranı 75.2% ile genel oranın altında kaldı.

SPD lider olurken onu Yeşiller takip etti.

Berlin eyaletinde SPD 2017 seçimlerine göre oylarını birinci oyda 1.9% artırırken, ikinci oyda 5.6% artırdı. Yeşiller ise birinci oyda 8.5% artırarak 20.9% oy aldı. İkinci oyda ise 9.8% gibi büyük bir artış yakalayan Yeşiller oyların 22.4%’ünü aldı.

Sol Parti, 2017 seçimlerine göre oylarını genelde olduğu gibi Berlin’de de düşürdü. Sol Parti birinci oyda oylarını 2017’ye göre 6% düşürüp 14.3%’te kaldı. İkinci oyda ise oylarını 7.3% düşürerek 11.4% oy aldı.

Faşist parti AfD de Berlin’de oylarını düşüren partilerden oldu. AfD birinci oyda oylarını 3.3% düşürerek 8.1% oy aldı. İkinci oyda ise oylarını 3.6% düşürerek 8.4% oy aldı.

Bavyera

Bavyera Eyaletinde oy kullanma oranı 79.8% ile ülke genelinin üstünde oldu.

Birinci parti oylarını düşürmesine rağmenUnion ortağı CSU oldu. CSU, birinci oyda 2017 seçimlerine göre oylarını 7.2% düşürerek oyların 36.9%’unu aldı. İkinci oyda ise oylarını 7.1% düşürerek 31.7% oy aldı.

SPD ikinci parti olurken oy oranı artışı birinci oyda 0.7%, ikinci oyda 2.7%’de kaldı.

Yeşiller, Bavyera eyaletinde oylarını en çok artıran parti oldu. Birinci oyda oylarını 4.6% artırarak 13.6% oy alan parti ikinci oyda oylarını 4.3% artırarak 14.1% yaptı.

2017 seçimlerinde de oy oranı oldukça düşük olan Sol Parti, bu seçimde birinci oyda 2.7% oy kaybederek 2.5% oy oranında kaldı. İkinci oyda ise oylarını 3.3% düşürerek 2.3% gibi çok düşük bir oy aldı.

Kuzey Ren-Vestfalya

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde oy kullanma oranı 76.4% ile ülke ortalamasına çok yakın oldu.

SPD, birinci oyda oylarını 0.2% oranında düşürmesine rağmen 31.1% ile birinci parti oldu. SPD ikinci oyda oylarını 3.2% artırarak oyların29.1%’ini aldı.

Geçen seçimin birinci partisi CDU oylarını her iki oyda da düşürerek ikinci parti oldu.

Oylarını en çok artıran parti birinci oydaki 8.7% ve ikinci oyda 8.5%’lik artışlarla Yeşiller oldu.

Bu eyalette de Sol Parti neredeyse oylarının yarısını kaybetti.

Hamburg

Eyalette oy kullanma oranı 77.8% ile ülke genelinden yüksek oldu.

Birinci ve ikinci oyda SPD lider oldu.Yeşiller her iyi oylamada da yaklaşık 11% oranında oy kazanarak ikinci parti oldu.

2017 seçimlerinde ikinci parti konumundaki CDU, birinci oyda 10.6% ikinci oyda 11.8% oy kaybederek üçüncü parti oldu.

Baden-Württemberg

CDU’nun oy kaybetmesine SPD ve Yeşiller’in oylarını artırmasına rağmen 2017 seçimlerindeki sıralama değişmeyerek CDU birinci oldu.

Saksonya 

Brandenburg

SPD’nin birinci parti olduğu eyalette Yeşiller oylarını artırmasına rağmen birinci oylamada 7.9% ikinci oylamada 9% seviyesinde kaldı.

Faşist parti AfD, birinci oyda 1.1% oy kaybederek 18.3% oy alarak üçüncü parti oldu. İkinci oylamada ise 2.1% oy kaybetmesine rağmen ikinci parti oldu.

Bremen

Ülke genelindeki tabloya benzer bir seyir izleyen eyalette SPD birinci parti oldu.

Hessen

SPD, birinci oyda oylarını 1.2% artırırken ikinci oyda 4% artırarak ikinci parti oldu.

Sol Parti, birinci oyda oylarını 2.6% ikinci oyda ise oylarını 3.8% düşürdü.

Mecklenburg-Vorpommern

SPD bu eyalette de her iki oylamada oylarını artırarak kendinden sonraki partilerle arasında 10 puanlık bir farkla birinci parti oldu.

Sıklıkla göçmenlere yönelik saldırılarla adı anılan eyalette birinci oylamada AfD oylarını 0.3% artırırken ikinci oylamada 0.6% düşürdü.

FDP iki oylamada da oylarını yaklaşık 2% artırdı.

Aşağı Saksonya

Oy kullanma oranının 2017 seçimlerine göre 1.7% gerilediği eyalette SPD birinci parti oldu.

Renanya – Palatina

Saarland 

Saksonya – Anhalt

Faşist AfD ülke genelindeki oy düşüşüne rağmen bu eyalette oylarını birinci oylamada 3.2% artırdı. Partinin oy oranı 20.2% ile ülke genelinde aldığı oyun yaklaşık iki katı oldu. İkinci oyda ise oylarını tamamıyle koruyarak 19.6% oy aldı.

Schleswig – Holstein

Thüringen 

AfD’nin her iki oyda da oylarını artırdığı nadir eyaletlerden biri oldu. Birinci oyda AfD, SPD ile birlikte birinci oldu. İkinci oyda ise birinci parti oldu.

Kaynak: https://www.bundeswahlleiter.de/bundestagswahlen/2021/ergebnisse/bund-99.html