fbpx

İsviçre’de kadınlar emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı sokağa çıktı

Paylaş

İsviçre’de kadınların emeklilik yaşının yükseltilmesi Bern’de yapılan bir miting ile protesto edildi. “Ellerinizi emekliliklerimizden çekin“ sloganı yapılan mitinge yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

“Ellerinizi emekliliklerimizden çekin“ sloganı yapılan mitinge yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu miting, İsviçre Sendikalar Federasyonu (SGB) ve çalışanlar için bir şemsiye kuruluş olan Travail.Suisse tarafından organize edildi.

Sol partiler ve ve kadın grevi kolektifleri de mitinge destek sunarlarken, SP Eş Başkanı Mattea Meyer ile SGB Başkanı Pierre-Yves Maillard gibi tanınmış aktörler Federal Meclis önünde bulunan Bundesplatz’da birer konuşma yaptılar.

Mattea Meyer konuşmasında, kadın ve erkeklerin çalışma saatlerinin ve maaşlarının birgün aynı olacağını söylerken, Pierre-Yves Maillard, Merkez Bankası’nın milyarlarca rezervi olduğunu, var olan paranın AHV reformunu finanse etmek için kullanılabileceğini dile getirdi.

Organizatörler ise, yaptıkları konuşmalarda ağırlıkla İsviçre’deki kadınların erkeklerden yaklaşık üçte bir oranında daha az emekli maaşı aldıklarına vurgu yaptılar.

Hemşirelik ve bakım işlerinin çoğunu kadınların yaptığı ifade edilen konuşmalarda; bu işlerin düşük ücretli veya ücretsiz olmasından dolayı, bu alanlarda çalışanların emekliliklerinin yeterince dikkate alınmadığına, bu nedenle kadınların tüm yaşamları boyunca çalışmış olmalarına rağmen genellikle yaşlılıkta çok düşük emekli maaşları aldıklarına değinildi.

Bunlara ek olarak; çok düşük olan emekli maaşlarını iyileştirmek yerine, Federal Meclis’in kadınların emeklilik yaşını arttırarak tam tersini yapmayı planladığı da belirtildi.

Haziran ayında yapılan bir düzenleme ile, İsviçre’deki kadınların emeklilik yaşı 64’den 65’e çıkarılması gündeme gelmişti. Kantonlar Meclisi geçen hafta yaptığı bir toplantısında ise, emeklilik yaşının 65’e yükselmesinden en çok etkilenecek olan kadınların daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Kaynak : Haberpodium