fbpx

İsviçre’de Covid Sertifikası şartı

Paylaş

İsviçre Federal Hükümeti bugün yaptığı bir basın toplantısı ile Covid Sertifika şartını genişletmeye karar verdiğini duyurdu. Aşılı olanlar, Korona hastalığını geçirip de iyileşenlere ve Korona test sonucu negatif çıkmış kişiler için geçerli olan Covid Sertifikası uygulaması Pazartesi gününden den itibaren geçerli olacak.

Uygulama dahilinde Covid Sertifikası‘nı gösteren herkes restoran veya fitnes merkezi gibi kapalı alanlara girebilecek. Açık alanlar için sertifika şartı aranmayacak.

Federal Hükümet’in bugün aldığı kararlara dair bilinmesi gerekenler şöyle;

Pazartesi gününden itibaren sertifika şartı nerelerde geçerli olacak?

Şu anki duruma göre; aşılı olanlar, Korona hastalığını geçirip de iyileşenler ve Korona test sonucu negatif çıkmış kişiler için geçerli olan Covid Sertifikası uygulaması sadece gece kulüpleri, dans salonları ve büyük etkinlikler için zorunlu.  Pazartesi gününden itibaren sertifika şartı aşağıdaki yerler için de geçerli olacak; 

  • İç mekan etkinlikleri: konserler, tiyatro, sinema, spor etkinlikleri
  • Kültür ve eğlence tesisleri: müzeler, kütüphaneler, hayvanat bahçeleri, fitnes merkezleri, tırmanma salonları, kapalı yüzme havuzları, su parkları, bilardo salonları, kumarhaneler
  • Antrenman veya müzik provaları gibi kapalı spor ve kültürel faaliyetler
  • Düğün gibi özel etkinlikler

Kimler için ve nerede sertifika şartı aranmayacak?

  • 16 yaşından küçük çocuklar ve gençler
  • En fazla 50 kişilik dini ve siyasi etkinlikler
  • Parlamentolar ve belediye meclisleri
  • Destek grupları
  • Düzenli olarak birlikte antrenman veya prova yapanlar. Ayrı odalarda maksimum 30 kişilik eğitim veya prova yapanlar
  • Açık havadaki sokak mutfakları ve restoranlar
  • Toplu taşıma ve Ticari işler

Sertifika gereksinimi ne zamana kadar gecerli olacak?

Federal Hükümet‘in sertifika şartı 24 Ocak 2022 tarihine kadar geçerli olacak. Vaka sayılarının azalması ve hastanelerdeki durumun düzelmesi durumunda uygulama daha erken de kaldırabilir.

Maske zorunluluğu devam edecek mi?

Hayır. Sertifikanın gerekli olduğu etkinliklerde maske zorunluluğu da dahil olmak üzere diğer tüm koruyucu önlemler artık geçerli olmayacak.

Herhangi bir yaptırım var mı?

Evet. Restoranlarda veya sertifikanın gerekli olduğu diğer yerlerde sertifikası olmayan kişiler 100 frank para cezasına çarptırılabilecekler. Belge şartına uymayan kurumlar mekanların kapatılması da dahil olmak üzere yüksek miktarlarda para cezasına çarptırılabilirler. Bununla ilgili düzenlemeden ve kontrollerden kantonlar sorumlu olacak.

Federal Hükümet sertifika şartını neden getirdi?

Federal Hükümet, bağışıklığı olmayan nüfusun güçlü Korona dalgasını önleyemeyeceğini ifade ediyor. Sertifika sayesinde, yeniden kapanmalar önlenebilecek.

İşveren Covid belgesi talep edebilir mi?

İşverenler çalışanları için sertifika talep edebilecekler. Uygun koruyucu önlemleri belirlemeye veya test konseptini uygulamaya hizmet ediyorsa, çalışanlarının bir sertifikaya sahip olup olmadığını kontrol edebilirler. Bu durum, çalışanların kapalı alanlarda olması durumunda söz konusu olabilir.

İşveren, Covid Sertifikası‘na dayalı olarak bir test konsepti uygulamak için koruyucu önlemler almak istiyorsa bunu yazılı olarak belirtmelidir.

Yüksek okullar da da geçerli mi?

Sertifika uygulamasının geçerli olup olmadığına kantonlar veya yüksek okullar karar verecek. Güncel gelişmelere göre, lisans veya yüksek lisans düzeyindeki çalışmalar için sertifika şartı getirilebilir.

Seyahat uygulamaları – Yeni kurallar tüm ülkelerden girişler için geçerli olacak mı?

Evet, giriş koşulları tüm ülkeler ve tüm seyahat türleri için geçerli olacak. Sınır ötesi taşıtlar, 16 yaşın altındaki çocuklar ve transit yolcular kapsam dışı tutuluyor.

İsviçre’den Türkiye’ye gidenler ile Türkiye’den İsviçre’ye gelenler, geçerli bir Covid Sertifikası sunmaları  durumunda 10 günlük karantindan muaf tutulacaklar.

Riskli ülkeler listesi yeniden olacak mı?

Şu anki uygulamada, İsviçre’nin herhangi bir riskli ülkeler ya da bölgeler listesi bulunmuyor. Ancak Hükümet mevcut durumda bunun pek de uygun olmadığını düşünüyor.

Son derece bulaşıcı olan Delta varyantı, birçok ülkede vaka sayısının birkaç gün içinde keskin bir şekilde artmasına neden oldu. Ülkelerde ve bölgelerde vaka sayılarının artması ile riskli ülkeler-bölgeler listesi yeniden gündeme gelebilir.

Federal Hükümet‘in bununla ilgili kararını 17 Eylül’de vermesi bekleniyor. Bu durumda, alınan olası önlemler 20 Eylül’den itibaren geçerli olacak.

Federal Hükümet sınırda önlemler planlıyor mu?

Bununla ilgili olarak, istişare dahilinde iki seçenek sunuluyor. Bu seçenekler şöyle;

İki test: Aşılanmamış ve iyileşmemiş kişiler girişte negatif bir test göstermek zorundalar. İsviçre’de dört ile en fazla yedi gün sonra yeni bir test yapılmalı, sonuç ise kantona gönderilmelidir. Yapılacak olan her iki test de ücretli olacak.

Test ve karantina: Aşılanmamış ve iyileşmemiş kişiler girişte negatif test sonucu göstermelidirler. Test sonucu gösteremeyenlerin on gün karantinada kalmaları gerekecek. Yedi gün sonra, negatif bir test sonucuyla karantinadan çıkılabilecek.

Kaynak: Haberpodium