fbpx

Gine’de darbe: Cumhurbaşkanı Alpha Conde gözaltında

Paylaş

Batı Afrika ülkesi Gine’de darbe gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Alpha Conde’yi darbecilerin alıkoyduğu belirtildi.

Darbeye ilişkin farklı kaynaklardan farklı bilgiler geliyor. Fransız kanalı TV5 Monde’nin aktardığına göre Gine Savunma Bakanlığı pazar sabahı darbecilerin başkanın muhafızları ve diğer güvenlik güçleri tarafından püskürtüldüğünü ifade eden bir açıklama yaptı. Alman Medya Ajansı DPA’ya açıklama yapan bir görgü tanığı ise başkent Konakri sokaklarında ordunun olduğunu ve silah seslerinin başkentte yükseldiğini ifade etti.

Ayrıca Gine’de Cumhurbaşkanı Alpha Conde’yi alıkoyduğu belirtilen askerler devlet televizyonu RTG’de darbe açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Alpha Conde’ye karşı, 19 Temmuz 2011’de de darbe girişiminde bulunulmuş ve konutuna roketli saldırı düzenlenmişti. Cumhurbaşkanı Conde, 18 Ekim 2020’de yüzde 59,49 oy alarak 3’üncü kez cumhurbaşkanı seçilmişti.

Conde ülkede anayasa değişikliği referandumu yaptırarak üçüncü dönem başkanlık yapmasının önünü açmıştı. Gine yasalarına göre Cumhurbaşkanı en fazla 2 dönem üst üste görev yapabiliyordu. 83 yaşındaki Conde’nin bu adımı ülkenin en çok tartışılan olayı olmuştu.

Birleşmiş Milletler’den çağrı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Twitter’dan yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Conde’nin derhal serbest bırakılmasını talep etti. Guterres attığı twitte “Gine’deki durumu şahsen çok yakından takip ediyorum. Hükümetin silah zoruyla ele geçirilmesini şiddetle kınıyor ve Başkan Alpha Conde’nin derhal serbest bırakılmasını talep ediyorum.” yazdı.