fbpx

İsviçre’de skandal karar! Basel kantonunda tecavüzcüye indirim veren mahkeme protesto edildi

Paylaş

2020 Şubat ayında bir gece kulübü çıkışı sonrası yaşanan tecavüz olayında 33 ve 17 yaşlarında olan iki erkek, apartman dairesi girmek üzere olan bir kadına tecavüz ettiği gerekçesiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Olayda 33 yaşındaki zanlı Joao P. suçlu bulunarak 4 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Temyiz mahkemesi, alt mahkeme tarafından verilen tecavüz suçu kararını onayladı, ancak tecavüzcüye (33 yaşındaki zanlı Joao P.) verilen cezayı büyük ölçüde azalttı. 4 yıl 3 olan hapis cezası; tecavüz mağduru kadının “rıza gösterici bazı hal ve tavırlarda bulunduğu, açık giyindiği ve gece kulübünde başka kişilerle flört ettiği” gibi gerekçelerle 3 yıla indirildi. Sonuç olarak, tecavüzcü önümüzdeki hafta serbest bırakılacak.

Yargıçlar indirim kararında gerekçe olarak “tecavüz eyleminin sadece 11 dakika sürmesi ve kurbanın herhangi bir fiziki şiddete maruz kalmadığının da etkili olduğunu” açıkladı.

Kararı veren temyiz mahkemesi önünde pazar günü yaklaşık 1000 kadın tecavüz davası kararına karşı toplandı.

Katılımcılar on bir dakika boyunca sessiz kaldılar ve mahkemeye tecavüzü hatırlattılar

Eyleme katılan kadınlar Mahkeme başkanının “tecavüz eyleminin sadece 11 dakika sürmesi ve kurbanın herhangi bir fiziki şiddete maruz kalmadığının da etkili olduğunu” cezayı hafifletici gerekçe olarak yorumlamasını sert bir şekilde eleştirdiler.

Başka bir kadın şöyle aktardı: bu karar failleri temyize gitmeye teşvik ediyor ve mağdurları şikayette bulunmaktan caydırıyor.

Tecavüz davası kararını veren mahkeme başkanı istifaya çağrıldı

17 yaşındaki diğer zanlının yargı süreci devam ediyor

17 yaşındaki zanlının yaşı küçük olması gereği yargı sürecinin devam ettiği kaydedildi. Tecavüz mağduru kadının avukatı ise müvekkilinin, mahkemenin bu kararına oldukça şaşırdığını ve üzüldüğünü açıkladı.

Basel Temyiz Mahkemesi söz konusu cezadaki indirim kararını geçen ay vermişti ancak kamuoyuna yeni açıklanan gelişmenin birkaç hafta içerisinde yazılı olarak resmiyete döküleceği belirtildi.

Avrupa Forum