fbpx

ABD ve Şili’de madenci grevleri

Paylaş

ABD’nin Alabama eyaletinde grev beşinci ayına girerken, Şili Antofagasta bölgesindeki madende grev başlayacak.

ABD’nin güneydoğusundaki Alabama eyaletinde yer alan Brookwood’daki Warrior Met Coal madeninde çalışan binden fazla maden işçisi ücretlerinin yükseltilmesi ve daha fazla sosyal yardım talebiyle başladıkları grevi beşinci ayında sürdürüyorlar.

Nisan ayında grev kararının ardından Amerika Birleşik Maden İşçileri (UMWA) sendikası ile şirket arasında şimdiye kadar herhangi bir anlaşma yapılmadı.

4 Ağustos’ta ise maden işçileri, Illinois, Indiana, Pennsylvania, Ohio, Kentucky ve Batı Virginia’dan gelen binlerce UMWA üyesi ve destekçileri tarafından Brookwood, Alabama’da büyük bir miting düzenledi.

Şili

Güney Amerika ülkesi Şili’deki dünyanın en büyük bakır madeni Escondida’daki madenciler de grev kararı aldı.

Kendilerine yapılan teklifin yetersiz olduğunu ifade eden Sindicato No 1 Sendikası, Cumartesi yapılan oylamada işçilerin yüzde 99,5’inin grev istediğini açıkladı.

İşçiler Kovid-19 pandemisi sırasındaki çalışmalarını ödüllendirecek tek seferlik ödeme isterken bu para şirketin hissedarlarının kar payının yalnızca yüzde 1’ine denk geliyor. Kariyer geliştirme planı ve çocuklar için eğitim yardımı da işçilerin talepleri arasında.

Şirket ve sendika liderleri 5 ila 10 gün içinde uzlaşma sağlayamazsa Antofagasta bölgesindeki madende grev başlayacak.

Dünyadaki bakır üretiminin yüzde 28’ini gerçekleştiren Şili bu alanda lider. En son 2017’de Escondida’da 44 gün süren büyük bir greve gidilmiş, bu da BHP’nin 740 milyon dolar kaybetmesine neden olmuştu.

Yılda 5,6 milyon ton bakır üretilen Şili, en fazla Çin’e satış yapıyor. Elektrik ve sıcaklığı iletmede etkili olan maden, enerji sistemlerinde sıklıkla kullanılıyor.

Kaynak: Yaşanacak Dünya