fbpx

Almanya’da evden çalışma geri geliyor

Paylaş

Çalışma Bakanlığı hazırladığı bir yasa tasarısı taslağına göre, sonbaharda evde çalışma zorunluluğuna geri dönmek istiyor. İş yerinde çalışma durumunda ise daha katı kurallar uygulanacak.

Almanya’da Koronavirüs salgını başladıktan sonra iş hayatındaki en önemli değişikliklerden biri, mümkün olan sektörlerde evden çalışma uygulaması olmuştu. Medyada da uzun süre gündem olan uygulamada kimi şirketler daha fazla verim aldığını ve tasarruf ettiğini belirtirken, bazı şirketler ise verimlerinin düştüğünü belirterek çalışanların ofise gelmelerini istedi. Yaz aylarında vaka sayılarının düşmesiyle evden çalışma zorunluğu da kaldırılmıştı. Ancak sonbahardan itibaren kapalı mekânlarda maske zorunluluğundan sonra Federal Çalışma Bakanlığı da mümkün olan iş alanlarında evden çalışmayı yeniden zorunluluk haline getirmeye yönelik yasa hazırladı.

Buna göre işverenler, Korona enfeksiyonlarından korunmak için çalışanlarına evden çalışma fırsatı sunmakla yeniden yükümlü olacak. Ancak yasa taslağında istisnalar da olacak. Bakanlığın hazırladığı ‘Sars-CoV-2 iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği’nin 1 Ekim’de yürürlüğe girmesi ve 7 Nisan 2023 tarihine kadar geçerli olması öngörülüyor. Evden çalışma yükümlülüğüyle ilgili son düzenleme mart ayında sona ermişti. Taslağa göre, enfeksiyon rakamlarının yeniden yükselmesi bekleniyor. Evde çalışma imkânı olmayan meslek alanlarında ise işverenler, çok ciddi koruyucu önlemler ve hijyen konsepti hazırlamak zorunda kalacak. Bunlar arasında, ‘iş yerindeki kişisel temasların azaltılması’ da yer alıyor.

İşveren ayrıca çalışanlara, aksine zorlayıcı operasyonel nedenler yoksa evlerinde gerçekleştirilecek uygun işler sunmakla yükümlü olacak. Çalışma saatleri içinde virüse karşı aşılanmalarına izin verilecek. Çalışmaya devam eden işçilere haftada en az iki kez koronavirüs testi imkânı sunulacak. Asgari mesafelere uyulacak ortam olmaması durumunda, çalışanlara tıbbi yüz maskeleri teslim edilecek. 

Kaynak: Hürriyet Avrupa-Murat Tosun