fbpx

Kolombiya’nın yeni Cumhurbaşkanı Gustavo Petro görevine başladı

Paylaş

Kolombiya’da cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimini kazanan sol ittifakın adayı Gustavo Petro, yemin ederek Cumhurbaşkanlığı görevine başladı.

Kolombiya’da 19 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimini kazanan Gustavo Petro, yeni cumhurbaşkanı olarak yemin etti.

Petro, tarihi Bolivar Meydanı’nda düzenlenen ve 100 bin kişinin katıldığı törende, Cumhuriyet Kongresi Başkanı Roy Barreras tarafından başkanlık kuşağının kendisine takdim edilmesinin ardından cumhurbaşkanlığı görevini Ivan Duque’den devraldı.

Yemin törenine Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ve İspanya Kralı 6. Felipe de katıldı.

Yeminin ardından kitleye seslenen Petro, silahlı gruplara silah bırakma çağrısında bulunarak, “Kolombiya’da barışın mümkün olması için diyalog, birbirimizi anlamamız, ortak yollar bulmamız ve değişiklikler inşa etmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

Petro, silah bırakılması karşılığında gerekli yasal koşulların sağlanacağını belirterek, “Kolombiya’nın her köşesine barış ve sükuneti getirmek için yorulmadan çalışacağız. Bu, barış hükümetidir ve bu şekilde hatırlanacak. Ülkenin tüm bölgelerinde sosyal diyalog hakim olacaktır.” dedi.

Görevi süresince en öncelikli konularından birinin yolsuzluğa sıfır tolerans olacağını vurgulayan Petro, “Çalınanları kurtaracağız, bir daha yapılmaması için caydırıcı uygulamaları devreye alacağız. Yolsuzlukla kararlı ve etkin şekilde mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. Petro, hiç kimsenin kanundan ve yasalardan üstün olmadığını kaydederek, törene katılan destekçilerine ve davetlilere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Petro’nun yemin törenine İspanya Kralı 6. Felipe, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, Ekvador Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Luis Abinader, Honduras Cumhurbaşkanı Xiomara Castro olmak üzere birçok ülkeden üst düzey yetkililer katıldı.

Seçim yarışı, ilk turda yüzde 40,32 ile birinci olan sol ittifak “Paco Historico/Tarihi Pakt”ın adayı Gustavo Petro ile yüzde 28,17 ile ikinci olan emlak zengini, popülist sağcı Rodolfo Hernandez arasında geçmiş, ikinci turda Tarihsel Pakt Koalisyonu’nun adayı Petro yüzde 50,46 oy alarak, Kolombiya’nın 60’ıncı cumhurbaşkanı olmaya hak kazanmıştı.

Kaynak: Evrensel