fbpx

Roe-Wade kararı sonrası ABD’deki yıkıcı gerçekler*

Paylaş

“ABD’deki kürtaj karşıtı aşırılıkçılar, 1993 yılından bu yana hedef aldıkları sağlık merkezlerinde bulunan ve aralarında hekimlerin, danışma görevlilerinin, refakatçilerin ve güvenlik görevlilerinin de olduğu 11 kişiyi öldürdü.”

ABD Yüksek Mahkemesi’nin Roe-Wade kararını bozması ile birlikte ülkede büyük bir adaletsizlik yaşanıyor. Roe-Wade kararı bozulur bozulmaz yürürlüğe girmek üzere yazılan ve kürtaj yasağı öngören “tetikleyici yasalar” uygulanıyor. Tecavüz veya ensest sonucu gebe kalan kişileri kürtaj yasaklarından muaf tutma durumu ise bir kenara bırakılıyor.

Yakın zamana kadar ülke çapında anayasal bir hakka getirilen eşi benzeri görülmemiş kısıtlamalar, son dönemde yeniden gündeme geldi.

roe_v_wade
Kürtaj hakları aktivistleri Carrie McDonald (L) ve Soraya Bata, 24 Haziran 2022’de Washington DC’de ABD Yüksek Mahkemesi önünde, dönüm noktası niteliğindeki Roe v. Wade davasını bozan Dobbs v Jackson Kadın Sağlığı Örgütü kararına tepki gösterdi. (Anna Moneymaker/Getty Images)

Kısıtlamaları gündeme getiren ise cinsel istismar sonucu gebe kalan 10 yaşındaki bir çocuğun yaşadığı Ohio’dan kürtaj için Indiana’ya gitmesiydi. Çocuğun ve Indiana’daki doktorunun yaşadığı korkunç saldırılar, girdiğimiz son derece tehlikeli dönem konusunda hepimize bir uyarı olmalı.

Cumhuriyetçiler doktoru hedef aldı
Indianapolis Star gazetesi, 1 Temmuz’da cinsel istismara uğrayan çocuk ile ilgili şok edici haberi yayınladı.

Haber yayınlandığında, Yüksek Mahkeme’nin Dobbs-Jackson Kadın Sağlığı davasında görüşünü açıklayıp Roe-Wade kararını bozmasına bir hafta vardı. Ohio, karardan saatler sonra 2019’da anayasaya aykırı bulunarak yürürlüğe konulmamış olan ve eyalet sınırları içinde 6 haftadan sonraki gebeliklere son verilmesini yasaklayan kararı uyguladı.

Haber, kürtaj olmaya çalışan hastaların Kentucky ve Ohio gibi sıkı kürtaj kısıtlamaları olan komşu eyaletlerden Indiana’ya akın ettiğini anlatıyordu. Haber ayrıca doğum uzmanı ve jinekolog Dr. Caitlin Bernard’ın cinsel istismara maruz kalmış 10 yaşındaki hastasını konu alıyordu.

Ohio’daki bir çocuk istismarı doktoru, yardım isteyerek Dr. Bernard ile iletişime geçti çünkü çocuk 6 hafta, 3 günlük gebeydi. Bu, kürtaj olabilmek için Ohio’da konulan 6 hafta sınırından ileri bir gebelik demekti. Ve yasağın tecavüz veya ensest gibi herhangi bir istisnası yoktu.

Sağ görüşlü medya organları, uzmanlar ve önde gelen siyasetçiler hemen habere itiraz etti. Ohio eyaletinin Cumhuriyetçi Başsavcısı Dave Yost, USA TODAY’e verdiği bir demeçte, “Gün geçmiyor ki büyük olasılıkla uydurma olan bir haberle karşılaşmayalım” dedi.

Ohio’dan Cumhuriyetçi Kongre üyesi Jim Jordan ise daha sonra sileceği twit’inde şöyle yazdı: “Bir yalan daha… Şaşırdık mı?”

(Jordan, 1987-1994’de güreş koçluğu yaptığı Ohio Devlet Üniversitesi’ndeki atletizm departmanı hekiminin erkek atletlere yönelik cinsel istismarının üzerinin örtülmesine yardım etmekle suçlanmıştı.)

Fox News sunucusu Jesse Watters da cinsel istismar haberinin uydurma olduğunu söyledi; ardından, Indiana’nın Cumhuriyetçi Başsavcısı Todd Rokita’yı programına çıkardı. Rokita şöyle dedi:

“Şimdi de karşımızda bu rapor etme konusunda başarısız olduğunu gösteren geçmişiyle, doktor gibi davranan bir kürtaj aktivisti var. Konuşurken kanıt topluyoruz; lisansını incelemeye almak da dahil bununla sonuna kadar savaşacağız. Eğer Indiana’da [olayı] rapor etmemişse, bu – yani, rapor etmemek, bilinçli bir şekilde rapor etmemek – suç teşkil ediyor.”

1993 yılından 2022’ye 11 cinayet
Ohio’daki yetkililer hemen ertesi gün bir açıklama yaparak 10 yaşındaki çocuğu en az iki kere istismar eden bir erkeği tutukladıklarını açıkladı.

Devlet kayıtları da Dr. Bernard’ın olayı rapor etme konusunda Indiana’nın şart koştuğu bütün yasal gereklilikleri yerine getirdiğini doğruladı. Rokita, kamunun erişimine de açık olan kanıtlara rağmen çocuğun bakımı ile ilgili olası suçlara ilişkin Dr. Bernard’ı soruşturduğunu söyledi.

Dr. Bernard bir avukat tuttu ve Başsavcı Rokita’ya suç duyurusunda bulundu; aynı zamanda hakaret davası açmayı da düşünüyor.

Dr. Bernard, yıllardır kürtaj karşıtı aşırılıkçıların, 2020’de kızına yönelik kaçırma tehditleri de dahil taciz ve tehditleri ile karşı karşıya kalıyor. Fox news ve diğer medya organlarının da katkıda bulunduğu bu düzmece iddialar ise doktorun karşı karşıya olduğu potansiyel zararı arttırıyor.

Kürtaj karşıtı aşırılıkçılar, 1993’den bu yana hedef aldıkları sağlık merkezlerinde bulunan ve aralarında hekimlerin, danışma görevlilerinin, refakatçilerin ve güvenlik görevlilerinin de olduğu 11 kişiyi öldürdü.

Ulusal Kürtaj Federasyonu’nun derlediği kapsamlı istatistiklere göre, bu 11 cinayete ek olarak 26 cinayete teşebbüs, bombalama, kaçırma, ısrarlı takip, saldırı, vandallık, kundaklama vakası da kayıtlara geçti.

“Karar, aynı zamanda bir eylem çağrısı”
Indiana Başsavcısı Rokita, kamunun kolluk kuvvetlerine ayrılan kaynaklarını Dr. Caitlin Bernard’a karşı kullanırken, Terakümü Bitirin (End the Backlog) projesinin verileri, yaklaşık 5 bin tecavüz kitinin* Indiana’da test edilmeden durduğunu gösteriyor. Belki de Rokita’nın doktorları karalamaya ve siyasi kovuşturmalara daha az odaklanıp bunun yerine o tecavüz kitlerini sonunda test ettirmeyi bir öncelik haline getirmesi gerekiyordur.

Son kürtaj karşıtı yasalar güç kazanıyor. İnsanları kürtaj olmak için eyalet değiştirmekten alıkoyan ya da başka bir eyalette yasal bir şekilde kürtaj olmuş kişileri kovuşturmayı öngören yasalar hazırlanıyor.

Değerlendirilen diğer yasalar ise kürtaja “yardım ve yataklık” yapanları, yani kürtaj olmak isteyen biriyle iletişime geçen kişilerden tutun da aile üyelerine, maddi yardım sağlayan kişilere, taksi şoförlerine ve sağlık çalışanlarına varıncaya kadar hemen herkesi hedef alıyor.

Kürtaj olmaya çalışan gebe insanları ve sağlık çalışanlarını kürtaj karşıtı aşırılıkçılardan korumak hepimizin önceliği olmalı. Söz konusu aşırılıkçılar, klinliklerin ya da muayenehanelerin dışında, devleti yasama organlarının içinde ya da Kongre’de olabilir.

Roe-Wade kararının bozulması bir yenilgi ve hakimlerin büyük bir adaletsizliği olsa da bu aynı zamanda bir eylem çağrısı.

Tecavüz kiti, cinsel saldırı iddiasının ardından tıbbi personel tarafından fiziksel kanıt toplamak ve saklamak için kullanılan bir pakettir. Mağdurdan toplanan kanıtlar, cezai tecavüz soruşturmasına ve şüpheli bir saldırganın kovuşturulmasına yardımcı olabilir.

Kaynak: Türkçe çeviri Bianet.org, İngilizce orijinali Democracy Now! “Roe-Wade kararı sonrası ABD’nin yıkıcı gerçekleri*Amy Goodman ve Denis Moynihan tarafından kalema alınmıştır.