fbpx

Berlin’de göçmenlere oy hakkı için 25 bin 499 imza toplandı

Paylaş

“Herkes için Demokrasi“ (Demokratie für alle) girişiminin, eyalette yaşayan göçmenlerin demokratik haklarının tanınması amacıyla başlattıkları kampanya çerçevesinde toplanan imzalar eyalet hükümetine teslim edildi. Kampanya çerçevesinde 25 bin 499 imza toplandığı açıklandı.

Berlin’deki konut inisiyatifinin başlattığı imza kampanyasında göçmenlerin imzalarının geçersiz sayılması ve geçen Eylül ayında yapılan eyalet seçimlerinde 1,5 milyon göçmen kökenliye oy hakkı tanınmaması üzerine ‘Herkes İçin Demokrasi’ inisiyatifi harekete geçmiş ve eyalette yaşayan ve Alman vatandaşlığına geçmemiş göçmen kökenlilere eyalet ve belediye seçimlerinde oy hakkı ve dilekçe-imza sunma hakkı tanınması amacıyla bir kampanya başlatmıştı.

Herkes İçin Demokrasi girişimi adıyla oluşturulan birliğin içinde Deutsche Wohnen &Co, Expeditition Grunsdeinkommen, Mehr Demokratie, Klima neustart Berlin gibi inisiyatifler de yer alıyor.

Girişim, göçmenlerin vatandaşlığına bakılmaksızın oy kullanma hakkına sahip olmalarını talep ediyor. Son dönemlerde gençlerin politikaya ilgi duymaları ve sosyal sorunlara duyarlılığın artmasıyla birlikte politik alanda söz söyleme ve beraber karar verme isteğiyle, seçme seçilme hakkının 18 yaşından 16 yaşına indirilmesi ve halkoylamalarının dijital yapılması da talepler arasında yer alıyor.

Girişimin talepleri meclis içindeki partilerden Sol Parti ve Yeşiller tarafından da destekleniyor.

Kaynak: Yeni Hayat