fbpx

İskoçya bağımsızlık referandumunda ısrarlı

Paylaş

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, İngiltere’nin itirazına rağmen ikinci bağımsızlık referandumunu yapmakta kararlı.

İskoç Ulusal Partisi (SNP), 19 Ekim 2023’te ikinci bir bağımsızlık referandumu düzenlemek istiyor. Oylamada halka “İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?” diye sorulacak. Sturgeon’un lideri olduğu SNP, 2014’te yapılan referandumda İskoçyalıların yüzde 55’le bağımsızlığı reddetmiş olsalar da Brexit’in durumu değiştirdiğini ve yeni bir referanduma ihtiyaç olduğunu savunuyor. Brexit referandumunda İngiltere’nin aksine yüzde 62 karşı oy kullanan İskoçyalılar istemedikleri halde Avrupa Birliği’nden çıkarıldıklarını belirtiyor.

Ancak yeni bir bağımsızlık referandumu düzenlemek için İngiltere Parlamentosu’nun izni gerekiyor. Ancak parlamentodan böyle bir iznin çıkması pek mümkün görünmüyor. Boris Johnson da başbakanlıktan istifa etmeden önce İskoçya’nın bağımsızlık referandumu talebini reddetti.

Bu nedenle bağımsızlık yanlıları alternatif yollar arıyor. Bu seçeneklerden biri de İngiltere Parlamentosu’ndan izin alınmasını zorunlu kılan yasaya karşı Yüksek Mahkeme’ye gitmek. İskoçya Başbakanı ve SNP lideri Nicola Sturgeon  mahkemenin, İskoç Parlamentosu’nun referandum düzenleme yetkisine sahip olmadığına karar vermesi durumunda, bir sonraki genel seçimin, “fiili bir referandum” olacağını söylüyor. Sturgeon, “İskoçya bağımsızlığı seçme fırsatına sahip olacak. Umarım 19 Ekim 2023’te yapılacak bir referandumda ama değilse de genel seçimle” diyor.