fbpx

Rusya’dan savaş ekonomisinin önünü açan yasalara onay

Paylaş

Rus hükümetinin Ukrayna’da yürüttüğü “özel askeri operasyona” destek sağlamak amacıyla hazırladığı iki yasa teklifi parlamentonun alt kanadındaki ilk oylamada kabul edildi. Teklif edilen yasalarla iş yerlerini askeri malzeme sağlamak ve çalışanları fazla mesaiye zorlamak için hükümete yetki vermesi amaçlanıyor.

Başbakan Yardımcısı Yuri Borisav oylama öncesi yaptığı konuşmada “savunma sanayi üzerindeki yük belirgin bir şekilde arttı. Silah ve cephane tedarik edebilmeyi garantilemek için askeri sanayi tesislerdeki ve işbirliği zincirlerinin bir parçası olan iş yerlerinde çalışmaları optimize etmek için gerekli” dedi.

Parlamenterlere hitap eden Borisov “Şu anda, Batılı ülkeler Rusya sınırında askeri varlığını güçlendirirken, yaptırım baskısını yoğunlaştırırken, Ukrayna’ya sağladıkları silahları arttırırken bu yasanın geçmesinin önemi hafife alınamaz” diye konuştu.

Yasalarda hangi uygulamalar var?

İkisi de oy birliği ile kabul edilen yasa tasarılarından biri devletin askeri operasyon sırasında firmaların orduya mal ve hizmet sunmasını emreden “özel ekonomik önlemler” getirmesini öngörüyor.

İkinci tasarı ise şirketlere çalışma saatlerini ve tatil günlerini belirleme hakkı tanıyan mevcut emek yasasında değişiklik öngörüyor. Değişiklikle orduya malzeme tedarik eden firmalarda çalışanlar geceleri, hafta sonları ve tatillerde, yıllık izin olmaksızın çalışmak durumunda kalabilecek.

Borisov, fazla mesainin kitlesel boyutta kullanılmaması gerektiğini ve çalışanlara ekstra ödeme yapılacağını belirtti.

Her iki teklifin de yasalaşması için Rusya parlementosu Duma’da ikinci ve üçüncü oturumlarda görüşülmesi gerekiyor. Tasarılar daha sonra parlamentonun üst kanadında görüşülecek ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzasıyla yasalaşacak.

Yasaların 19 haftadır Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya bilfiil savaş ekonomisi düzenini getireceği ifade ediliyor.

Kaynak: Euronews Türkçe