fbpx

Boris Johnson yoğun istifa baskısı altında

Paylaş

İngiltere’de dün iki üst düzey bakanın istifasıyla başlayan hükümet krizi bugün yeni istifalar getirdi. Kabinenin güçlü isimlerinin desteğini korumayı şimdilik başarmış görünen Başbakan Boris Johnson, halkın kendisine verdiği yetkiyle görevini sürdürme niyetinde olduğunu belirtti, ancak istifa mektupları ve çağrıları arka arkaya geliyor.

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda haftalık düzenlenen başbakana yönelik soru-cevap bölümünde Johnson hem muhalefet partisi liderleri, hem de kendi partisinden milletvekilleri tarafından istifa baskısıyla karşı karşıya kaldı. Ancak başbakan hayat pahalılığı krizinin şiddetlendiği ve Ukrayna’da savaşın sürdüğü bir dönemde görevine devam edeceğini vurguladı.

Johnson “Zor zamanlarda, hükümetten görevine devam etmesini beklerler, bırakıp gitmesini değil …İşimize bakmamız ve bu ülkenin insanları için önemli olan şeylere odaklanmamız beklenir” diye konuştu. Johnson istifa talepleri ve eleştiriler karşısında yeni atanan Maliye Bakanı Nadhim Zahawi ile getirmeyi planladıkları vergi indirimleri ve hayat pahalılığı karşısında yoksul kesime destek olmak amacıyla hazırladıkları yeni tedbirleri öne sürdü.

Ancak oturumda Johnson’ın verdiği yanıtlar karşısında partisine mensup milletvekillerinin sessizliği dikkat çekti. Muhalefet partilerinden yükselen kahkaha sesleri ise Johnson’ın sesini bastırdı.

“Bütüncül karakter meselesi”

Johnson cinsel tacizle suçlanan milletvekili Chris Pincher’ın uygunsuz davranışlarından haberdar olmasına rağmen parlamento disiplininden sorumlu başkan yardımcısı olarak atamasından dolayı eleştiriliyor. Johnson oturum süresince taciz iddialarının ortaya atılmasının hemen sonrasında Pincher’ı görevinden aldığını ve olay hakkında bağımsız soruşturma başlatıldığını vurguladı, derin pişmanlık ve üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Eleştiren partililer ve muhalif vekiller ise Pincher meselesinin bardağı taşıran son damla olduğunu belirterek sorunu dürüstlük, sorumluluk, saygı, gurur ve yüksek ahlaki değerlerden oluşan bütüncül bir karakter meselesi olarak tanımladı.

“Bir takım kaptanı kadar iyidir”

Dün görevinden istifa eden Sağlık Bakanı Sajid Javid, parlamentoda yaptığı istifa konuşmasında Başbakan Johnson’a sert eleştiriler getirdi. 

Ahlaki açıdan bütüncül bir karakterin önemine vurgu yapan Javid “Bir takım kaptamı kadar iyidir ve bir kaptan da takımı kadar iyidir” dedi. 

Bugüne kadar en üst düzey makamdan kurallara riayet edildiğine dair verilen bilgilendirmeyi doğru kabul ederek halk önünde bunları savunduğunu, ancak geçen ay bazı şeylerin temelden yanlış olduğu sonucuna vardığını belirten eski bakan “Yeniden başlatma düğmesi bir yere kadar çalışır” diyerek “Yeter” deme zamanının artık geldiğini söyledi.

Javid’in konuşmasının bitiminde milletvekillerinin başbakana “Hoşçakal Boris” diye seslenmesiyle oturum tamamlandı.

Sajid Javid’in dünkü istifasından dakikalar sonra Maliye Bakanı Rishi Sunak da istifasını sunmuştu.

İstifa eden bakanlar kimler?

Kabine Bakanları:

Rishi Sunak – Maliye Bakanı

Sajid Javid – Sağlık Bakanı 

Bakanlar:

Will Quince – Çocuk ve aileler bakanı

Alex Chalk – Hükümete hukuki danışmanlık veren bakan yardımcısı

John Glen – Hazine bakanı

Victoria Atkins – Adalet bakanı

Robin Walker – Eğitim Bakanlığı

Jo Churchill – Çevre, Gıda ve Tarım Bakanlığı

Stuart Andrew – Konut bakanı

Julia Lopez – Kültür bakanı

Lee Rowley- İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı

Alex Burghart- Eğitim Bakanlığı

Neil O’Brien – Eşitleme, Konut ve Toplumlar Bakanlığı

Kemi Badenoch – Yerel hükümet bakanı

Mims Davies – İstihdam bakanı

Bakanlar tarafından atanan özel sekreterler:

Laura Trott – Ulaştırma bakanı parlamento özel sekreteri 

Jonathan Gullis – Kuzey İrlanda bakanı parlamento özel sekreteri

Saqib Bhatti – Sağlık bakanı parlamento özel sekreteri

Nicola Richards – Ulaştırma bakanlığı parlamento özel sekreteri

Virginia Crosbie – Galler ofisi parlamento özel sekreteri

Felicity Buchan – İş bakanlığı parlamento özel sekreteri

Diğer görevler:

Bim Afolami – Muhafazakar Parti başkan yardımcısı vice-chair of the Conservative Party

Theo Clarke – Kenya özel ticaret temsilcisi

Andrew Murrison – Faz özel ticaret temsilcisi

Başbakanlık basın sözcüsü istifalara ve parlamentodaki oturum sürecinde istifa baskısı altında kalan Başbakan Boris Johnson’ın partili milletvekillerinin desteğini almayı sürdürdüğü konusunda kendine güvendiğini belirtti. Sözcü, Johnson’ın partisinin kendisine karşı açacağı yeni bir güvenoyu yoklamasını da açık ve kesin bir farkla kazanacağına inandığını da sözlerine ekledi. 

Ancak Başbakan Johnson’a yönelik istifa çağrıları ve mektupları arka arkaya gelmeye devam ediyor.

İngiltere’de başbakanın koltuğunu kaybetmesi kolay değil. Bunun için izlenen yöntemlerden biri başbakanın kendi partisi tarafından güvenoyu yoklaması istenmesi. Ancak bir kez yoklama yapıldıktan sonra bir yıl boyunca yenilenemiyor. Boris Johnson 7 Haziran’da düzenlenen parti içi güven oylamasından zaferle çıkmış, ancak önemli sayıda milletvekilinin desteğini kaybettiği  ve gücünün zayıflamaya başladığı anlaşılmıştı.

Başbakanı koltuğundan edebilecek bir diğer gelişme ise kabinesindeki bakanların desteğini kesmesi. İki üst düzey bakanın dünkü istifalarının ardından diğer kabine bakanları şimdilik desteğini sürdürüyor gibi görünüyor. Ancak bu desteğin kesilip yeni istifaların gelmesi Boris Johnson’ı zor durumda bırakabilir.

Kaynak: Euronews Türkçe