fbpx

AB’den Rusya ve Çin’e karşı Tacikistan’da dev yatırım

Paylaş

Avrupa Birliği yetkilileri, Birlik’in Tacikistan’da inşa edilen dünyanın en yüksek barajının en büyük yatırımcısı olmayı planladığını bildirdi. 

Brüksel, bu adımla hem Orta Asya’nın Rus enerjisine bağımlılığını azaltmayı hem de Çin’in Kuşak ve Yol Girişimine karşı yanıt vermeyi amaçlıyor. 

Denize kıyısı olmayan eski Sovyet ülkesi, tam enerji bağımsızlığı sağlayabilecek dev hidroelektrik santrali Rogun’un inşasına 2016 yılında başladı.

AB’nin yatırım kolu olan Avrupa Yatırım Bankası (EIB), ana geliştiricisi İtalyan inşaat firması Webuild olan projeye şu ana kadar finansman sağlamış değil. 

Ancak bir AYB sözcüsü, Reuters’e yaptığı açıklamada, bankanın Avrupa Komisyonu tarafından projedeki “en büyük yatırımcı” olmasının istendiğini söyledi.

Tacikistan Enerji Bakanı Dalyor Juma, geçen ay yaptığı açıklamada Rogun’un yaklaşık 8 milyar dolara mal olmasının beklendiğini ve bunun 3 milyar dolarının şu ana kadar harcandığını belirtmişti. 

Konuya vakıf bir AB yetkilisi, bugüne kadar büyük ölçüde hükümet tahvillerinin yanı sıra özel kredilerle finanse edilen projenin tamamlanması için Duşanbe yönetiminin AB’den mali ve teknolojik destek istediğini dile getirdi.

AYB Sözcüsü, olası yatırımın hacmi ve söz konusu taahhüdün nedenleriyle ilgili yorum yapmadı.

Banka 2014-2020 yılları arasında Orta Asya’ya yaklaşık 182 milyon euro yatırım yaptı. 

Bu, bankanın AB dışındaki milyarlarca euroluk yatırımları göz önüne alındığında çok küçük bir rakam. 

Adının açıklanmasını istemeyen bir AB yetkilisi, AB’nin hidroelektrik barajına en büyük yatırımcı olmasının temel nedenlerinden birinin Tacikistan ve komşularını Rus enerjisinden bağımsız hale getirmek olduğunu söyledi.

Yetkili, AB’nin “Orta Asya’nın Rusya’dan enerji bağımsızlığı” ile ilgilendiğini aktardı.

Brüksel, Batılı müttefikleriyle beraber Ukrayna’yı işgal eden Rusya’yı izole etmeye çalışıyor.

Aynı yetkili, finansmanın AB’nin “Küresel Geçit” stratejisinin bir parçası olacağını dile getirdi.

Brüksel, aralık ayında, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’ne karşı daha iyi ve daha çevreci bir alternatif olarak 300 milyar euroluk bir küresel altyapı harcama planı açıklamıştı. 

Pekin ise, dünya ile ticari bağlantılarını arttırmak için 2013 yılında Kuşak ve Yol Girişimi’ni başlatmıştı. 

Orta Asya, o tarihten bu yana Çin’in yoğun yatırım yaptığı bölgeler arasında yer alıyor.

335 metre yüksekliğindeki kil çekirdekli kaya dolgu barajı Rogun tamamlandığında dünyanın en yüksek barajı olacak. 

Barajın, ülkenin kronik elektrik sıkıntısını sona erdirmesinin yanı sıra Tacikistan’ın komşu ülkeler Özbekistan ve Kazakistan’a da elektrik ihraç etmesine olanak sağlaması öngörülüyor. 

Bu arada AB’nin planının ne zaman gerçek yatırıma dönüşeceği belli değil, ancak AB yetkilisi kararın bu yılın son çeyreğine kadar alınabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Euronews Türkçe